Zamieszczam Wam ciekawy artykuł przedświąteczny.
Jak skosztować 12 potraw i nie przytyć
24 grudnia, zgodnie z tradycją,
zasiądziemy rodzinnie przy wigilijnym stole, aby skosztować dwunastu
pieczołowicie przygotowanych potraw
Jak nie przytyć w święta
Od jednorazowego obżarstwa raczej się
nie tyje, choć w trosce o dobre samopoczucie, nie powinniśmy się ważyć w
okresie wigilijnym. Osoby, które nawet podczas świąt chcą dbać o linię mogą śmiało delektować się świątecznymi specjałami,
robiąc to jednak z większą uwagą. Mogą kosztować potraw, ale nie w
każdej ilości. Porcja dania nie powinna być objętościowo większa niż
kopiasta łyżka. Zapomnijmy o dokładkach, wybierajmy potrawy w wersji
„light” np. ryba po grecku zamiast smażonego dzwonka, barszcz czerwony zamiast zawiesistej zupy grzybowej, kompot z suszonych owoców może być dobrym zakończeniem wieczerzy, zamiast kopiastego talerza ze wszystkimi świątecznymi słodkościami.
Wiele potraw, które podajemy na
wigilijnym stole można zrobić w wersji bardziej lekkiej np. pierogi
podawać z wody, a nie smażone, śledzie w octowych i korzennych zalewach
będą mniej kaloryczne niż w oleju. Zupę grzybową możemy zaś zabielić
śmietaną jogurtową a niekoniecznie kremówką. Niestety takie produkty jak
kapusta z grochem czy potrawy z makiem – kutia, makowiec same w sobie
są ciężkie i trudno je jakoś „odchudzić”. Tutaj więc pozostaje tylko…
umiar.
Jak smacznie i zdrowo przygotować kolację wigilijną?
1. Zaplanujmy na świątecznym stole jak najwięcej potraw z ryb.
W ciągu roku nie zawsze mamy czas, aby je jeść, a święta są ku temu
dobrą okazją. Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są oczywiście ryby w
galarecie i ryba po grecku. Śmiało można więc zrezygnować ze smażonej.
2. Spośród świątecznych ciast na zakończenie Wigilii wybierzmy aromatyczny piernik – zawarte w nim przyprawy przyspieszają trawienie, a ich piękny korzenny zapach podkreśli atmosferę świąt.
3. Nie żałujmy sobie tradycyjnego kompotu z suszu – zawiera dużo cennego błonnika, który znosi skutki nadmiernego apetytu.
4. Osoby o wrażliwym żołądku powinny pomyśleć o zastąpieniu ciężkostrawnych pierogów z kapustą tymi z makiem lub z soczewicą.
5. Zamiast kremowej zupy grzybowej, po której w żołądku nie będzie już miejsca na nic innego, przygotujmy delikatny czerwony barszczyk, zupę migdałową.
6. Starajmy się przygotowywać potrawy wigilijne w niewielkich ilościach, tak, aby nie jeść ich przez kolejne dni – sylwestrowa kreacja nie jest przecież z gumy…
7. Pamiętajmy, że nawet najskromniejsza
kolacja spożyta w miłej i ciepłej rodzinnej atmosferze, przyniesie nam
najwięcej radości i zdrowia.
Jak można zniwelować efekt przejedzenia?
Jeśli szklankę wody wypijemy przed jedzeniem wówczas woda wypełni żołądek.
Wtedy zjemy mniej, a więc zabezpieczymy się przed efektem przejedzenia.
Po posiłku szklanka ciepłej wody może przyniesie ulgę, ponieważ
rozluźni żołądek i przyspieszy trawienie. Dobrym rozwiązaniem jest
również picie ciepłej, gorzkiej herbaty, naparu z mięty czy rumianku.
Można również iść na spacer na świeżym powietrzu i przy okazji ulepić bałwana.
Pamiętajmy, że podczas świąt
najważniejsze są spotkania rodzinne. Pyszne jedzenie powinno być
jedynie dodatkiem do czasu magicznych chwil, a nie ich myślą przewodnią.
Buziaczki i nie zapominamy, ze chudniemy.