Pamiętnik odchudzania użytkownika:
menevagoriel

kobieta, 38 lat, Olsztyn

170 cm, 105.00 kg więcej o mnie

Postanowienie noworoczne: każdego dnia być piękną i zadowoloną z siebie!!

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

25 marca 2022 , Komentarze (7)

To ostatni moment na kiszoną kapustę, więc zużyliśmy resztę naszego zapasu.

Bezglutenowe i wegańskie

Bigos z kiszonej kapusty

Składniki:

- kiszona kapusta

- cebula

- marchewka

- grzyby

- olej

- sól, pieprz 

Kapustę przepłukać jeśli jest mocno kwaśna. Dodać trochę wody na spód garnka. Podsmażyć cebulę. Grzyby namoczyć i pokroić, pokroić też marchewkę. Doprawić. Gotować mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywarło aż kapusta bedzie miękka.

24 marca 2022 , Komentarze (1)

Tę sałatkę robię, gdy potrzebuję trochę słońca, lata i słodyczy :) do tego jest błyskawiczna i bezglutenowa

Składniki:

- makaron ryżowy

- surimi

- ananas z puszki

- seler z zalewy

- kukurydza

- kiełki fasoli mung

- pieprz

- majonez

Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Jeśli jest taka potrzeba możemy dodać trochę majonezu lub jogurtu greckiego aby dodać gładkości sałatce.

21 marca 2022 , Komentarze (11)

Ale miałam ochotę na sushi - dawno nie gościły na naszym stole. W sushi ogromnie ważny jest ryż, natomiast dodatki zależą właściwie tylko od naszych upodobań.

Składniki:

- ryż do sushi

- ocet do ryżu

- nori (czyli te algi w płatach)

Dodatkowo:

- wasabi

- mlody imbir

- sos sojowy

Do wypełnienia wg uznania:

- jajka usmażone w krokieta jajecznego

- wędzony łosoś

- surimi 

- awocado 

- tykwa

- ogórek szklarniowy surowy

- kiełki fasoli mung

- ogorek kiszony 

- papryka

- serek Filadelfia 

- I wiele innych pomysłów 

Ryż do sushi dokładnie płuczę i odsączam. Zalewam świeżą zimmą wodą- na jedną szklankę ryżu jedna szklanka wody. Gotuję pod przykryciem dokładnie 10 minut, po czym bez podnoszenia pokrywki wyłączam gaz i zostawiam ryż jeszcze na 15 minut. Po tym czasie dodaję ocet ryżowy w zależności od ilości ryżu - na dwie szklanki ok 3 łyżek octu. Zostawiam do wystudzenia.

Nie wiem jak opisać sposób smażenia japońskiego krokieta jajecznego :) tym bardziej, że mam jeszcze specjalną patelnię do tego. Więc powiem tylko, że smażone jajko pociete w paseczki jest świetnym dodatkiem do sushi.

Potem na bambusowej macie kładę nori (błyszczącą stroną na zewnątrz), na to układam ryż do ok. trzech-czwartych długośc nori. Palce płuczę w spodeczku z wodą, aby ryż się do nich nie kleił.

Trochę podwyżej połowy nori ukladam pocięte w paseczki składniki. I zawijam powoli dociskając, aby rolka była ścisła. Końcówkę sklejam wodą.

Kocham sushi ❤

I dziękuję Inoichi, że kiedyś zaraził mnie miłością do tych "powerbanków" i nauczył jak je robić ☺️

🍘🍙🍘🍙🍱🍘🍙🍘🍙🍱🍘🍙🍘🍙🍱


17 marca 2022 , Komentarze (9)

Wiosenna, marcowa pełnia jest najlepszym momentem w roku na odrobaczenie organizmu - nawet nazywa się pełnią robaczą. Chociaż uważam, że warto się za to wziąć również w innych miesiącach roku.

Często dostaję pytanie dlaczego trzeba zacząć odrobaczanie właśnie w pełnię. To akurat proste i związane jest z cyklem rozwojowym pasożytów, które właśnie w pełnię są najbardziej aktywne i się wtedy rozmnażają.

U nas odrobaczanie to wielkie wydarzenie. Nie praktykujemy tego co roku, natomiast podchodzimy do tego  holistycznie i bardzo poważnie.

Po pierwsze podczas odrobaczania jeszcze bardziej dbamy o higienę i czystość w domu - wygotowuję pościel i ręczniki. Dezynfekuję octem kuchnię, łazienkę i podłogi. Nie tylko raz - wielokrotnie.

Po drugie dieta - bez cukru, produktów mlecznych i glutenu - czyli tego co robaczki lubią najbardziej. My dodatkowo bez mięsa, ale tłuszcze są jak najbardziej dozwolone. Ścisłą dietę trzymamy 3 tygodnie, ale ogólnie brak cukru przy odrobaczaniu trwa przez przynajmniej 3 pełnie - czyli 2 miesiące, 1 tydzień.

Do diety dodatkowo dochodzą zioła i inne wspierające produkty. Każdy z trzech tygodni ma swoje zasady jeśli chodzi o stosowane specyfiki - zarówno  te wybijające robale, jak i te pomagające w pozbyciu się toksyn i oczyszczeniu narządów (np. wątroby).

Stosowane przeze mnie odrobaczanie jest całkowicie naturalne, nie ma efektów ubocznych i brak w nim chemicznych środków. Wymaga natomiast samozaparcia,  konsekwencji i systematyczności w stosowaniu. Wymaga też zaangażowania calej rodziny, ponieważ odrobaczamy się koniecznie wszyscy na raz - domownicy i nasze zwierzęta (zwierzęta odrobaczam niestety tylko chemicznie).

Po odrobaczaniu czujemy się lżej, lepiej śpimy, pozbywamy się stanów zapalnych, znikają podkążone oczy, opuchniecia, redukuje też problemy skórne.

Rozpisać Wam poszczególne tygodnie i zioła, które stosujemy?

16 marca 2022 , Komentarze (7)

Tradycyjne wielkopolskie danie, po mojemu ziemniaki z twarogiem

Wegetariańskie i bezglutenowe.

Składniki:

- ziemniaki

- masło

- cebula (mala)

- pęczek szczypioru

- twaróg

- śmietana 

- sól i pieprz

Ziemniaki dokladnie myjemy(np. szczoteczką), gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu mozemy obrać lub podawać w mundurkach. Na gorące jeszcze ziemniaki kładziemy po płatku masła.

Szczypior i cebulkę drobno kroimy. Solimy i odstawiamy żeby zmiękło. Potem dodajemy twaróg, odrobinę śmietany żeby wygładzić konsystencję i doprawiamy. Gotowy twaróg podajemy z ziemniakami.

15 marca 2022 , Komentarze (1)

Błyskawiczna i przepyszna sałatka.

Wegetariańska i bezglutenowa

Składniki:

- makaron ryżowy

- papryki (fajnie jak różnokolorowe)

- szczypior

- seler z zalewy

- kukurydza

- jajka

- masło

- odrobina majonezu lub jogurtu

- sól, pieprz

Jajka podsmażam na maśle z solą i pieprzem - robię taką jajecznicę. Łączę wszystkie składniki z przygotowanym makaronem. Dodaję majonezu lub jogurtu żeby przeniknęły się smaki. Przyprawiam.

Szybkie, pyszne i sycące

13 marca 2022 , Komentarze (5)

Kocham musakę w kazdej formie: i z bakłażanem, i z cukinią, i z mięsem i bez mięsa. Ale pierwszy raz robilam ją bez beszamelu. Wyszło pysznie.

Wegetariańska inspiracja musaką. Bezglutenowa.

Składniki:

- bakłażany

- kasza gryczana (u mnie biała)

- cebula

- pieczarki

- olej

- przecier pomidorowy 

- przyprawy do sosu: oregano, bazylia, czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz, gałka muszkatołowa

- ser żółty 

Bakłażany wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju (bakłażan  wchlania olej, więc ostrożnie). Ja lekko solę i pieprzę podczas smażenia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kaszę gryczaną  ugotować. Podsmażyć pieczarki, zeszklić cebulę. Połączyć z kaszą i wyłożyć na bakłażanach.

Przygotować sos z przecieru i przypraw. Można też skorzystać np. z pomidorów w puszce. Zalać obie warstwy.

Wierzch posypać starkowanym serem.

Zapiekam ok 30 minut w temp. 220stopni.

🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆

13 marca 2022 , Komentarze (8)

Post jest w sumie łatwy. (12 dzień postu)

Po kilku pierwszych dniach wilczego głodu i chodzenia po ścianach żeby nie zacząć jeść kakao łyżeczką 😂, jest naprawdę dobrze.

Nie szukam zamienników słodyczy. Po prostu jem wartościowe posiłki z warzyw i owoców. Nie brakuje mi ani cukru, ani mięsa.

Jest tylko jedna sprawa, ktora jest trudna i tylko tu widzę "zagrożenie" dla dalszego postu - to wcześniejsze planowanie posiłków i organizacja.

Gdy wracam z pracy jestem po prostu zmęczona i nie chce mi się myśleć jeszcze o gotowaniu, a stety niestety ten sposób żywienia nie przewiduje zupek chinskich, gotowych dań czy szybkich grzanek 😋 Muszę mieć w domu warzywa, muszę mieć czas żeby je obrać, przygotować, ugotować i zadaje sobie pytanie czy na dłuższą metę jestem w stanie w tym trybie pozostać?

Czy mi sie zwyczajnie będzie chciało?

Ale z drugiej strony tak mi dobrze w tym stanie lekkiego żołądka i takiego wewnętrznego blasku 😄

Przede mną najwieksza ze zmian. Nie tylko jedzenia ale sposobu życia.

Uda mi się zwolnić?

Zobaczymy 😘

13 marca 2022 , Skomentuj

To chyba nie jest zbyt dietetyczne danie ze względu na bardzo wysoki index glikemiczny, ale jak najbardziej wpisuje sie w mój plan na jedzenie wegetarianskie i bezglutenowe :)

Dla mnie kluski śląskie są oddzielnym daniem, dodaję sobie do nich tylko jakąś świeżą surówkę.

Składniki:

- ugotowane ziemniaki

- mąka ziemniaczana

- jajko

-sól

Ugotowane ziemniaki  od razu dokładnie rozgniatam praską (żeby było łatwiej). Wkładam do miski i czekam aż dobrze wystygną. Potem  wykrajam 1/4 część ziemniaków, a w wolne miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Odłożone ziemniaki dodaję z powrotem. To jest idealny sposób na tzw. "oko", czyli żeby zachowywać proporcje, ale nie musieć tego ważyć. Zawsze 1/4 mąki ziemniaczanej do porcji, która tym razem mi wyszła.

Dodaję jajko - jedno na około pół kilo ziemniaków orientacyjnie. Solę. wyrabiam ciasto, aż połączy się w kulę - w razie potrzeby dosypuję jeszcze trochę mąki. Odrywam po kawałki ciasta i formuję w dłoniach (dłonie można obsypać mąką, jeśli jest klejące).Gotuję w osolonej wodzie aż wypłyną.

Do klusek śląskich (moja córka mówiła "śluski kląskie" jak była malutka :P ) uwielbiam surówkę z białej kapusty albo z białej rzodkwi.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

- szatkowana biała kapusta

- starta na tarce marchew

-sól, pieprz

- trochę śmietany lub jogurtu (np. greckiego)

Kapustę posolić i odstawić żeby trochę zmiękła, dodać marchew i odrobinę śmietany, żeby połączyć składniki.

Surówka z białej rzodkwi:

- starta na tarce biała rzodkiew

- sól

- śmietana lub jogurt

Starkowaną rzodkiew posolić i odstawić żeby zmiękła i puściła sok, dodać śmietanę lub jogurt (np. grecki).

    13 marca 2022 , Komentarze (3)

    Jest to danie, ktore jest bardzo sycące. Na dni, kiedy organizm potrzebuje czegoś konkretniejszego.

    Bezglutenowe z rybą

    Ta sałatka dzieki burakowi naprawdę jest taka różowa 😊

    Sałatka z ryżem, wędzonym łososiem i burakami.

    Składniki:

    - ryż

    - wędzone brzuszki łososia

    - buraki

    - kukurydza lub groszek konserwowy

    - kiszone ogórki 

    - szczypior

    - troszkę majonezu (można tez z niego zrezygnować)

    - przyprawy: pieprz, 

    Buraki gotuję na parze, studzę i obieram. Kroję w kostkę. Dodaję rozdrobnione brzuszki, ugotowany ryż i odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki i szczypior. Mieszam wszystko. Dodaję odrobinę majonezu żeby połączyć smaki, ale nie potrzeba tego dużo, bo łosos fajnie się "rozmazuje" w sałatce. Nie dodaję też dodatkowo soli, tylko trochę pieprzu.

    To jest akurat moja zimowa sałatka, chociaż teraz też mi smakowała - robię ja na początku postu, jak jest ten moment wilczego głodu.

    © Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.