Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zadanie odrobaczanie


Wiosenna, marcowa pełnia jest najlepszym momentem w roku na odrobaczenie organizmu - nawet nazywa się pełnią robaczą. Chociaż uważam, że warto się za to wziąć również w innych miesiącach roku.

Często dostaję pytanie dlaczego trzeba zacząć odrobaczanie właśnie w pełnię. To akurat proste i związane jest z cyklem rozwojowym pasożytów, które właśnie w pełnię są najbardziej aktywne i się wtedy rozmnażają.

U nas odrobaczanie to wielkie wydarzenie. Nie praktykujemy tego co roku, natomiast podchodzimy do tego  holistycznie i bardzo poważnie.

Po pierwsze podczas odrobaczania jeszcze bardziej dbamy o higienę i czystość w domu - wygotowuję pościel i ręczniki. Dezynfekuję octem kuchnię, łazienkę i podłogi. Nie tylko raz - wielokrotnie.

Po drugie dieta - bez cukru, produktów mlecznych i glutenu - czyli tego co robaczki lubią najbardziej. My dodatkowo bez mięsa, ale tłuszcze są jak najbardziej dozwolone. Ścisłą dietę trzymamy 3 tygodnie, ale ogólnie brak cukru przy odrobaczaniu trwa przez przynajmniej 3 pełnie - czyli 2 miesiące, 1 tydzień.

Do diety dodatkowo dochodzą zioła i inne wspierające produkty. Każdy z trzech tygodni ma swoje zasady jeśli chodzi o stosowane specyfiki - zarówno  te wybijające robale, jak i te pomagające w pozbyciu się toksyn i oczyszczeniu narządów (np. wątroby).

Stosowane przeze mnie odrobaczanie jest całkowicie naturalne, nie ma efektów ubocznych i brak w nim chemicznych środków. Wymaga natomiast samozaparcia,  konsekwencji i systematyczności w stosowaniu. Wymaga też zaangażowania calej rodziny, ponieważ odrobaczamy się koniecznie wszyscy na raz - domownicy i nasze zwierzęta (zwierzęta odrobaczam niestety tylko chemicznie).

Po odrobaczaniu czujemy się lżej, lepiej śpimy, pozbywamy się stanów zapalnych, znikają podkążone oczy, opuchniecia, redukuje też problemy skórne.

Rozpisać Wam poszczególne tygodnie i zioła, które stosujemy?

  • akitaa

    akitaa

    18 marca 2022, 21:27

    Przeraża mnie to... // To co jecie, możesz napisać jakieś przykładowe menu?

    • menevagoriel

      menevagoriel

      19 marca 2022, 05:46

      Moja córka wiele lat temu po NOPie po szczepieniu musiała być na diecie 3-bez, żeby mogla przejść chelatację, więc dla mnie to dość normalne - kilka lat w ten sposób gotowałam. Dzięki temu wyszła w większości ze swoich problemów. Przykładowe menu? Myślę, że najlepiej zajrzeć do menu w postach Dąbrowskiej, bo tam się je wyłącznie kilka rodzajów warzyw i owoców i dodać sobie do tego trochę tłuszczu. I tak jak pisałam mięso też jest jak najbardziej dozwolone, więc coś w stylu diety keto też wchodzi w grę :) te przepisy, które tu wstawiam też na potrzeby odrobaczania modyfikuję usuwając śmietanę i ser - "majonez" z kalafiora swietnie się nadaje na zamiennik.

    • menevagoriel

      menevagoriel

      19 marca 2022, 05:51

      Wiem, że jest to dość restrykcyjne. Gdy ktoś podejmuje się odrobaczania zawsze powtarzam, że najważniejszy jest cukier. Jeśli jesteś w stanie zrezygnować z cukru na te ponad 2 miesiące, to zrobisz odrobaczanie poprawnie. Nawet jeśli nie do konca zrezygnujesz z glutenu i nabiału, tylko zwyczajnie ciężar żywienia przeniesiesz na mięso i warzywa. To już jest sukces i ogromna pomoc dla organizmu w pozbyciu sie pasożytów 😊

  • bochenek

    bochenek

    18 marca 2022, 15:33

    Rozpisuj🙂

  • CuraDomaticus

    CuraDomaticus

    18 marca 2022, 10:02

    TAK TAK TAK!! (przepraszam, że krzyczę ale to dobry krzyk :), entuzjastyczny :*

  • Julka19602

    Julka19602

    18 marca 2022, 06:08

    Jak najbardziej poproszę o rozpiskę.Pozdrawiam i dziękuję.:))

  • Mirin

    Mirin

    17 marca 2022, 22:10

    Ja też jestem zainteresowana

  • tara55

    tara55

    17 marca 2022, 21:53

    Bardzo proszę. Już od jakiegoś czasu chodzę z zamiarem zmniejszenia ilości tych paskudów. Pozdrawiam. :-)

  • Cayoka

    Cayoka

    17 marca 2022, 21:46

    Rozpisuj! Ciekawa jestem.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.