Ale miałam ochotę na sushi - dawno nie gościły na naszym stole. W sushi ogromnie ważny jest ryż, natomiast dodatki zależą właściwie tylko od naszych upodobań.
Składniki:
- ryż do sushi
- ocet do ryżu
- nori (czyli te algi w płatach)
Dodatkowo:
- wasabi
- mlody imbir
- sos sojowy
Do wypełnienia wg uznania:
- jajka usmażone w krokieta jajecznego
- wędzony łosoś
- surimi
- awocado
- tykwa
- ogórek szklarniowy surowy
- kiełki fasoli mung
- ogorek kiszony
- papryka
- serek Filadelfia
- I wiele innych pomysłów
Ryż do sushi dokładnie płuczę i odsączam. Zalewam świeżą zimmą wodą- na jedną szklankę ryżu jedna szklanka wody. Gotuję pod przykryciem dokładnie 10 minut, po czym bez podnoszenia pokrywki wyłączam gaz i zostawiam ryż jeszcze na 15 minut. Po tym czasie dodaję ocet ryżowy w zależności od ilości ryżu - na dwie szklanki ok 3 łyżek octu. Zostawiam do wystudzenia.
Nie wiem jak opisać sposób smażenia japońskiego krokieta jajecznego :) tym bardziej, że mam jeszcze specjalną patelnię do tego. Więc powiem tylko, że smażone jajko pociete w paseczki jest świetnym dodatkiem do sushi.
Potem na bambusowej macie kładę nori (błyszczącą stroną na zewnątrz), na to układam ryż do ok. trzech-czwartych długośc nori. Palce płuczę w spodeczku z wodą, aby ryż się do nich nie kleił.
Trochę podwyżej połowy nori ukladam pocięte w paseczki składniki. I zawijam powoli dociskając, aby rolka była ścisła. Końcówkę sklejam wodą.
Kocham sushi ❤
I dziękuję Inoichi, że kiedyś zaraził mnie miłością do tych "powerbanków" i nauczył jak je robić ☺️
🍘🍙🍘🍙🍱🍘🍙🍘🍙🍱🍘🍙🍘🍙🍱
CuraDomaticus
22 marca 2022, 11:28świetnie, kiedyś robiła i trzeba do tego wrócić, u mnie każdego domownika do konsumpcji sushi liczy się podwójnie ;)
menevagoriel
22 marca 2022, 17:51To tak jak u nas. Nawet córka potrafi spałaszować dwie całe rolki sushi 😊
Joanna19651965
22 marca 2022, 00:01Uwielbiam sushi (syn zresztą też), ale zamawiam - mam w okolicy bardzo dobrą suszarnię. Jeszcze własnej produkcji nie zaryzykowałam, ale może kiedyś.
menevagoriel
22 marca 2022, 06:11Jak masz sprawdziną knajpkę to super. Samodzielnie na pewni wychodzi o niebo taniej 😅
Joanna19651965
22 marca 2022, 14:44No właśnie koszty. Z tego powodu zaczynam się zastanawiać, czy nie spróbować samemu, bo z Młodym jesteśmy w stanie zjeść niemal każdą ilość sushi.
akitaa
21 marca 2022, 21:08Nie jadłam nigdy sushi... Ale jakoś mnie surowa ryba nie przekonuje 🤢🥴 choć widzę, że u Ciebie wędzone.
menevagoriel
22 marca 2022, 06:09Komentarz został usunięty
menevagoriel
22 marca 2022, 06:10Nie jem surowych ryb przez nicienie. U mnie wędzone, surimi albo sushi wegetariańskie
czarnadot
22 marca 2022, 16:14My na przykład jemy tylko sushi wegańskie. Zamawiam ale tez robię jak nam się z corka bardzo chce 🤩 ogolnie polecam robienie sushi jako rodzinna aktywność. Jest to łatwiejsze niż się wydaje.
kubala03
21 marca 2022, 20:51Też kocham sushi My robimy to zespołowo ...cała rodzinka...z dwóch kg ryżu. I .mamy na dwa dni...
menevagoriel
21 marca 2022, 21:03Osobiście nie lubię sushi drugiego dnia. Nori wilgotnieje, warzywa tracą sprężystość. O ile jest mnóstwo potraw, które na drugi dzień są wręcz lepsze, o tyle suhsi robię tylko w weekend do jedzenia na bieżąco 😊
kubala03
22 marca 2022, 20:28Pewnie masz rację, nam nie przeszkadza...