Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Futomaki Sushi


Ale miałam ochotę na sushi - dawno nie gościły na naszym stole. W sushi ogromnie ważny jest ryż, natomiast dodatki zależą właściwie tylko od naszych upodobań.

Składniki:

- ryż do sushi

- ocet do ryżu

- nori (czyli te algi w płatach)

Dodatkowo:

- wasabi

- mlody imbir

- sos sojowy

Do wypełnienia wg uznania:

- jajka usmażone w krokieta jajecznego

- wędzony łosoś

- surimi 

- awocado 

- tykwa

- ogórek szklarniowy surowy

- kiełki fasoli mung

- ogorek kiszony 

- papryka

- serek Filadelfia 

- I wiele innych pomysłów 

Ryż do sushi dokładnie płuczę i odsączam. Zalewam świeżą zimmą wodą- na jedną szklankę ryżu jedna szklanka wody. Gotuję pod przykryciem dokładnie 10 minut, po czym bez podnoszenia pokrywki wyłączam gaz i zostawiam ryż jeszcze na 15 minut. Po tym czasie dodaję ocet ryżowy w zależności od ilości ryżu - na dwie szklanki ok 3 łyżek octu. Zostawiam do wystudzenia.

Nie wiem jak opisać sposób smażenia japońskiego krokieta jajecznego :) tym bardziej, że mam jeszcze specjalną patelnię do tego. Więc powiem tylko, że smażone jajko pociete w paseczki jest świetnym dodatkiem do sushi.

Potem na bambusowej macie kładę nori (błyszczącą stroną na zewnątrz), na to układam ryż do ok. trzech-czwartych długośc nori. Palce płuczę w spodeczku z wodą, aby ryż się do nich nie kleił.

Trochę podwyżej połowy nori ukladam pocięte w paseczki składniki. I zawijam powoli dociskając, aby rolka była ścisła. Końcówkę sklejam wodą.

Kocham sushi ❤

I dziękuję Inoichi, że kiedyś zaraził mnie miłością do tych "powerbanków" i nauczył jak je robić ☺️

🍘🍙🍘🍙🍱🍘🍙🍘🍙🍱🍘🍙🍘🍙🍱


  • CuraDomaticus

    CuraDomaticus

    22 marca 2022, 11:28

    świetnie, kiedyś robiła i trzeba do tego wrócić, u mnie każdego domownika do konsumpcji sushi liczy się podwójnie ;)

    • menevagoriel

      menevagoriel

      22 marca 2022, 17:51

      To tak jak u nas. Nawet córka potrafi spałaszować dwie całe rolki sushi 😊

  • Joanna19651965

    Joanna19651965

    22 marca 2022, 00:01

    Uwielbiam sushi (syn zresztą też), ale zamawiam - mam w okolicy bardzo dobrą suszarnię. Jeszcze własnej produkcji nie zaryzykowałam, ale może kiedyś.

    • menevagoriel

      menevagoriel

      22 marca 2022, 06:11

      Jak masz sprawdziną knajpkę to super. Samodzielnie na pewni wychodzi o niebo taniej 😅

    • Joanna19651965

      Joanna19651965

      22 marca 2022, 14:44

      No właśnie koszty. Z tego powodu zaczynam się zastanawiać, czy nie spróbować samemu, bo z Młodym jesteśmy w stanie zjeść niemal każdą ilość sushi.

  • akitaa

    akitaa

    21 marca 2022, 21:08

    Nie jadłam nigdy sushi... Ale jakoś mnie surowa ryba nie przekonuje 🤢🥴 choć widzę, że u Ciebie wędzone.

    • menevagoriel

      menevagoriel

      22 marca 2022, 06:09

      Komentarz został usunięty

    • menevagoriel

      menevagoriel

      22 marca 2022, 06:10

      Nie jem surowych ryb przez nicienie. U mnie wędzone, surimi albo sushi wegetariańskie

    • czarnadot

      czarnadot

      22 marca 2022, 16:14

      My na przykład jemy tylko sushi wegańskie. Zamawiam ale tez robię jak nam się z corka bardzo chce 🤩 ogolnie polecam robienie sushi jako rodzinna aktywność. Jest to łatwiejsze niż się wydaje.

  • kubala03

    kubala03

    21 marca 2022, 20:51

    Też kocham sushi My robimy to zespołowo ...cała rodzinka...z dwóch kg ryżu. I .mamy na dwa dni...

    • menevagoriel

      menevagoriel

      21 marca 2022, 21:03

      Osobiście nie lubię sushi drugiego dnia. Nori wilgotnieje, warzywa tracą sprężystość. O ile jest mnóstwo potraw, które na drugi dzień są wręcz lepsze, o tyle suhsi robię tylko w weekend do jedzenia na bieżąco 😊

    • kubala03

      kubala03

      22 marca 2022, 20:28

      Pewnie masz rację, nam nie przeszkadza...

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.