Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kluski śląskie


To chyba nie jest zbyt dietetyczne danie ze względu na bardzo wysoki index glikemiczny, ale jak najbardziej wpisuje sie w mój plan na jedzenie wegetarianskie i bezglutenowe :)

Dla mnie kluski śląskie są oddzielnym daniem, dodaję sobie do nich tylko jakąś świeżą surówkę.

Składniki:

- ugotowane ziemniaki

- mąka ziemniaczana

- jajko

-sól

Ugotowane ziemniaki  od razu dokładnie rozgniatam praską (żeby było łatwiej). Wkładam do miski i czekam aż dobrze wystygną. Potem  wykrajam 1/4 część ziemniaków, a w wolne miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Odłożone ziemniaki dodaję z powrotem. To jest idealny sposób na tzw. "oko", czyli żeby zachowywać proporcje, ale nie musieć tego ważyć. Zawsze 1/4 mąki ziemniaczanej do porcji, która tym razem mi wyszła.

Dodaję jajko - jedno na około pół kilo ziemniaków orientacyjnie. Solę. wyrabiam ciasto, aż połączy się w kulę - w razie potrzeby dosypuję jeszcze trochę mąki. Odrywam po kawałki ciasta i formuję w dłoniach (dłonie można obsypać mąką, jeśli jest klejące).Gotuję w osolonej wodzie aż wypłyną.

Do klusek śląskich (moja córka mówiła "śluski kląskie" jak była malutka :P ) uwielbiam surówkę z białej kapusty albo z białej rzodkwi.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

- szatkowana biała kapusta

- starta na tarce marchew

-sól, pieprz

- trochę śmietany lub jogurtu (np. greckiego)

Kapustę posolić i odstawić żeby trochę zmiękła, dodać marchew i odrobinę śmietany, żeby połączyć składniki.

Surówka z białej rzodkwi:

- starta na tarce biała rzodkiew

- sól

- śmietana lub jogurt

Starkowaną rzodkiew posolić i odstawić żeby zmiękła i puściła sok, dodać śmietanę lub jogurt (np. grecki).

    © Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.