Dawno tego wam nie robiłam więc bardzo proszę. Mój dzisiejszy wymysł
Za oknem raz szaro raz słonecznie ale generalnie jesiennie mnie w duszy wciąż gra kolorowo i dzisiaj wymyśliłam sobie bardzo kolorową sałatkę z serem halloumi ( do tego grillowanym). Sałatka kolacyjna z dodatkiem bagietki czyli tak jesiennie ale południowoeuropejsko. Na miskę sałatki dla dwóch ( albo i trzech mniej jedliwych ) osób potrzebujemy :
kilka liści sałaty,
opakowanie sera halloumi,
3-4 pomidorki kiściowe,
nieduży bakłażan
pół sporej papryki albo cała mniejsza
świeża figa ( niekoniecznie, ja sobie pozwoliłam dzisiaj na ich zakup więc się rozpuszczam)
świeżo mielony pieprz
Na sos vinegret :
2-3 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki dobrej oliwy
łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na papierowym ręczniku, posolić delikatnie, odczekać 10 min aż puści sok, następnie go ugrillować. Ja zrobiłam to na suchej, patelni grillowej. Po ostygnięciu pokroić w paseczki albo kostkę, jak kto woli.
Ser halloumi ugrillować na patelni grillowej albo w piekarniku po ok 10 min z każdej strony. Po przestygnięciu pokroić w kostkę.
Do miski wrzucić porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojonego bakłażana, pomidorki pokrojone na ćwiartki, paprykę pokrojoną w grubszą kostkę, ser, figę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę.
Zrobić sos z podanych wyżej składników, polać nim sałatkę, wymieszać dokładnie, odstawić na 15 min i podawać np. z chrupiącą bagietką. Smacznego