i w związku z owym popełniam ten wpis. Właśnie skonsumowałam w ramach obiadu eksperyment ...kopytka z kaszy jaglanej. Całkiem smakowite, polecam , sosy do nich pozostawiam do waszego uznania .
szklanka kaszy jaglanej
½ szklanka mąki
Łyżka mąki ziemniaczanej
7,5 dag twarogu półtłustego
1 jajko
Sól, pieprz
sos : cukinia, bakłażan, ½ dużej cebuli, papryka, pół papryczki chilli
masło klarowane
Kaszę wypłucz. W garnku zagotuj ½ litra wody, do wrzątku wsyp kaszę, wymieszaj. Gotuj, aż kasza wchłonie wodę ok. 10 min, potem wstaw do nagrzanego do 150 º piekarnika i piecz ok. 20 min. ( tak też gotuję kaszę gryczaną i ryż na sypko)można też owinąć garnek z kaszą gazetami, kocykiem i wsadzić pod kołdrę . Ostudź. Do kaszy dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, twaróg, odrobinę soli i pieprzu . Wyrób jednolite ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, podsypuj je pozostałą mąką ( niewiele bo ciasto jest dość suche i ma tendencję do kruszenia się , więc z mąką bardzo ostrożnie) i krój tradycyjne kopytka .
Gotuj kopytka we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Cukinię, paprykę, bakłażana ( wcześniej pokrojonego na plastry i posypanego sola, by pozbyć się goryczki) , cebulkę pokrój, posiekaj chilli i podsmaż w garnku na łyżce klarowanego masła. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 20 min do miękkości.
Gotowe kluski podsmaż na rozgrzanym maśle, by były rumiane, podawaj z warzywami.
Sos każdy może sobie przyrządzić taki jaki chce, można zrobić go z innych warzyw niż ja proponuję, można zrobić mięsny …hulaj dusza piekła nie ma. A jedzonko smakowite :D