Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Bułki się robią..


tzn . chwilowo wyrasta rozczyn, ale cała reszta już w misce robusia , zaraz dodam rozczyn, wodę i niech mój kuchenny pomocnik pastwi się przez kwadrans nad ciastem. Jest zimno, naprawdę zimno ...założyłam dzisiaj golf i ...cienką kurtkę :D to tak profilaktycznie żeby się nie spalić jak pojechałam z mamą na rehabilitację, ale w domu mam chłodno choć pali się w piecu, chciałam dorzucić ale nie ma co...zadzwoniłam już po starszego palacza  czemu paliwka nie mam obok pieca a jak przyjedzie to dostanie pater noster że ustawił taką niską temperaturę na piecu ...bo kaloryfery są tak " gorące" jak nogi umarlaka. No ...lecę odpalać pomocnika a tu obiecany przepis na bułeczki .

25 dag mąki pszennej

10 dag mąki orkiszowej

2 łyżki oliwy

30 g drożdży

pół łyżeczki cukru

łyżeczka soli

Przygotuj zaczyn, rozpuszczając w odrobinie wody drożdże z cukrem. Odstaw na piętnaście minut.
Z mąki, soli, oliwy i zaczynu wyrób dosyć luźne ciasto, stopniowo dodając wody (mnie "weszło" ok. pół szklanki).
Przełóż ciasto do nasmarowanej oliwą miski i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne bagietki. Połóż na blasze wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut.
Wyrośnięte bagietki natnij skośnie i piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka).
Spryskaj wodą w trakcie pieczenia, aby skórka była chrupiąca.

  • Stella-S

    Stella-S

    10 listopada 2015, 12:45

    BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS :)

  • bleegrubas

    bleegrubas

    6 listopada 2015, 21:56

    Kochana skąd czerpiesz takie pokłady energii??!! Pozdrawiam ;)

    • Beata465

      Beata465

      7 listopada 2015, 01:55

      Podobno dzieci urodzone w ognistych znakach są ...energetyczne ( niczym linie wysokiego napięcia) :D:D

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    6 listopada 2015, 20:23

    Brzmi dosc prosto - czy to mozliwe?

    • Beata465

      Beata465

      7 listopada 2015, 01:54

      a owszem...jest proste hihihi ja się urodziłam w godzinie leni ...nie lubię się przemęczać :D

  • Anpio7

    Anpio7

    6 listopada 2015, 19:37

    Super smakowicie u Ciebie :)

    • Beata465

      Beata465

      7 listopada 2015, 01:53

      dziękuję rzadko miewam dziecki w domu to im troszkę dogadzam :D

  • mania131949

    mania131949

    6 listopada 2015, 12:24

    Nie kuś, szatanie! Ja nie trzymam w domu żadnego ciasta, bo się nie utrzyma, obojętnie, w jakiej ilości! Żadne tam takie! Małżonek kupuje sobie na własną rękę drożdżówki, ja je omijam jak zapowietrzone!

    • Beata465

      Beata465

      6 listopada 2015, 12:47

      to są bułki jedzeniowe ....do serka, szyneczki domowej , twarożku, dżemiku ...nie są słodkie nie kuszące :D:D:D

  • Beata465

    Beata465

    6 listopada 2015, 11:57

    w oryginale to przepis na bagietki ale ja robię bułeczki wychodzi ich 8- 9 z tych proporcji, zależy oczywiście jakiej wielkości je robię:D

  • binga35

    binga35

    6 listopada 2015, 11:46

    apetycznie sie zapowiada.. )

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.