Ostatnio dodane zdjęcia

Ulubione

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 11494
Komentarzy: 61
Założony: 14 grudnia 2013
Ostatni wpis: 12 listopada 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Pusior

kobieta, 50 lat, Kraków

167 cm, 81.30 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

19 stycznia 2014 , Komentarze (3)

Kupiłam niedawno foremki do lodów na patyku, poza sezonem! a dziś taki przepis mam ze strony dukana:

Przygotowanie : 5mn

Ilość osób : 1

Stopień trudności: Łatwy

Faza naprzemienna (P)

Składniki

3 beztłuszczowe serki homogenizowane
2 jajka
1 łyżka śmietany o zawartości tłuszczu 3%
2 łyżeczki słodziku
1 łyżeczka aromatu czarnej porzeczki

 Przygotowanie
 Ubić energicznie serki homogenizowane z jajkami, śmietaną i słodzikiem. Dodać aromat i wymieszać. Ubić pianę z białek i połączyć z masą. Przelać wszystko do dzieży do lodów i pozostawić do zamrożenia. " chyba do foremek?

17 stycznia 2014 , Skomentuj


                                             

Ilość osób : 1

Gotowanie :
15mn

Stopień trudności: Łatwy

Faza naprzemienna PW

Składniki 
250 g mieszanki mrożonych owoców morza
3 ładne kabaczki - (cukinie)
1 cebula
1 rozbełtane jajko
150 ml odtłuszczonego mleka 0% tł.
natka pietruszki
tymianek
estragon
1 łyżeczka parmezanu
1 łyżka drożdży piwnych w płatakch
sól
pieprz


Przygotowanie
 Piekarnik nastawić na 180°C. Kabaczki i cebulę ugotować na parze, po czym rozgnieść je na papkę. Dodać jajko uprzednio rozbełtane z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Papkę warzywną wymieszać z owocami morza. Następnie, dodać posiekaną pietruszkę, tymianek i estragon oraz włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać odrobiną parmezanu i drożdży piwnych i wstawić do piekarnika na 15 minut.

16 stycznia 2014 , Komentarze (1)

                                 

Przygotowanie : 5mn

Ilość osób : 1

Gotowanie :
20mn

Stopień trudności: Łatwy

Faza ataku, proteinowa

Dorsz w musztardzie

Składniki

1 dzwonko dorsza
1/2 cebuli
1 odtłuszczona kostka bulionu rybnego
2 łyżki musztardy
1 łyżka serka naturalnego 0%


Przygotowanie
Na patelni teflonowej, na warstwie posiekanej cebuli wymieszanej z bulionem rybnym podsmażyć jedno dzwonko dorsza. Przygotować sos musztardowy z dwóch łyżek musztardy i łyżki serka. Posmarować dorsza tak przygotowanym sosem i krótko dusić na małym ogniu. Podawać na ciepło.

14 stycznia 2014 , Komentarze (3)


Faza naprzemienna

Pyszne gofry Dukana

Składniki

2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu miodowego
1 kropla aromatu waniliowego
1 łyżka słodziku w płynie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
60 g jogurtu naturalnego 0%
2 krople oleju słonecznikowego


Przygotowanie


Gofrownicę rozgrzać i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzić na niej olej.
Mleko w proszku wymieszać z aromatem miodowym i waniliowym, proszkiem do pieczenia, słodzikiem, roztrzepanym jajkiem oraz jogurtem.
Ciasto ubijać mikserem przez 2 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy, po czym wylewać je porcjami na gofrownicę. Gofry podawać bezpośrednio po upieczeniu, gdy jeszcze są ciepłe. Smacznego!

9 stycznia 2014 , Komentarze (5)


Zupa brokułowa z łososiem

Składniki

100g wędzonego łososia
500g brokułów
800ml bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
kurkuma
koperek
sól
pieprz


 Przygotowanie

 Brokuły podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Część z nich odłożyć na bok do ozdoby, a pozostałe zmiksować z bulionem. Przyprawić do smaku. Zupę podawać z kawałkami łososia i udekorowaną różyczkami.

8 stycznia 2014 , Skomentuj

"Teryna z dorsza z estragonem

Składniki

600 g filetu z dorsza
100 g gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 3%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 białka
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek estragonu
sól
pieprz

 Przygotowanie

 Nagrzać piekarnik, termostat 8 (240°C). Zmiksować i przyprawić dorsza. Wymyć i posiekać zioła. Ubić białka na sztywną pianę, dodając sól. Połączyć z masą rybną ubite białka, śmietanę, posiekane zioła i koncentrat pomidorowy. Ponownie zmiksować. Przelać gotową masę do formy na terynę wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do kąpieli wodnej i piec przez 25 minut w gorącym piekarniku. Schłodzić i pokroić na plastry. "

6 stycznia 2014 , Komentarze (4)

Arancello - NALEWKA POMARAŃCZOWA z Sycylii

 Składniki
4 średniej wielkości pomarańcze, mocno pomarańczowe w kolorze
pół litra spirytusu...
pół litra wody
cukier (Włosi słodzą bardziej ? zabrzmiało jak przysłowie, ale oni użyliby pół kilograma cukru, dla polskiego podniebienia lepsza będzie szklanka cukru!)

Owoce obieramy cienko, najcieniej jak umiemy. Ja używam obieraczki do warzyw. Zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy na minimum tydzień w słoiku. A słoik zamykamy w szafie. Skórki lepiej oddają kolor w ciemnościach. Po tygodniu odcedzamy. Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy. Zagotowujemy, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wlewamy syrop do nalewu! Koniecznie w tej kolejności. Pięknie zmętnieje.

Aromat domowego arancello jest absolutnie cudowny, a że olejki eteryczne z owoców pomarańczy mają działanie antydepresyjne, mamy dwa w jednym: coś pysznego i coś dla zdrowia psychicznego.
 ( z bloga: www.kubuk.com.pl)                



20 grudnia 2013 , Komentarze (7)

dzisiaj nie będzie ryby, ble!

ŻARTOWAŁAM

dwa pstrągi czekają na jakiś pomysł :)


tylko wiecie, dukanowy...

19 grudnia 2013 , Skomentuj

Wywar rybny po antylsku

Składniki

1 dorada
6 ząbków czosnku
1,5 cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki
1 gałązka tymianku
1 cytryna
2 szczypiory
1 papryka habanero
sól
pieprz


Przygotowanie


Oczyścić rybę z wnętrzności, płetw i łusek. Przygotować marynatę z: 2 posiekanych ząbków czosnku, ½ cebuli pokrojonej na plastry, gałązki pietruszki, soku z cytryny, 1 liścia laurowego i gałązki tymianku, w której oczyszczona ryba będzie się przez godzinę marynowała w lodówce. Zagotować 1 litr wody. Wrzucić do niego: 1 cebulę pokrojoną w plastry, 4 obrane ząbki czosnku, 1 gałązkę tymianku, ½ posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz i 2 posiekane szczypiory. Do tak przygotowanego wywaru włożyć przyprawioną rybę. W zależności od jej wielkości, gotować na małym ogniu od 5 do 10 minut. Na dwie minuty przed zakończeniem gotowania dodać sok z limonki i paprykę habanero uważając, żeby się nie rozpadła. Ryba w stylu blaff podawana jest z wywarem, w którym była gotowana.

NB: Do tego przepisu można użyć innych ryb: troci, makreli, dorady, karmazyna…


a ja mam karpia... może się nada :) 

17 grudnia 2013 , Komentarze (6)

Mini quiche z tuńczykiem

Składniki

3 jajka
6 łyżki serka homogenizowanego 0%
200 g tuńczyka w sosie własnym
sól
pieprz


Przygotowanie


Piekarnik nastawić na 180°C. Wymieszać jajka z serkiem, dodać sól i pieprz. Włożyć do foremek 2/3 tuńczyka, przykryć masą. Wstawić do piekarnika na 30 do 35 minut.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.