Wywar rybny po antylsku
Składniki
1 dorada
6 ząbków czosnku
1,5 cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki
1 gałązka tymianku
1 cytryna
2 szczypiory
1 papryka habanero
sól
pieprz
Przygotowanie
Oczyścić rybę z wnętrzności, płetw i łusek. Przygotować marynatę z: 2 posiekanych ząbków czosnku, ½ cebuli pokrojonej na plastry, gałązki pietruszki, soku z cytryny, 1 liścia laurowego i gałązki tymianku, w której oczyszczona ryba będzie się przez godzinę marynowała w lodówce. Zagotować 1 litr wody. Wrzucić do niego: 1 cebulę pokrojoną w plastry, 4 obrane ząbki czosnku, 1 gałązkę tymianku, ½ posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz i 2 posiekane szczypiory. Do tak przygotowanego wywaru włożyć przyprawioną rybę. W zależności od jej wielkości, gotować na małym ogniu od 5 do 10 minut. Na dwie minuty przed zakończeniem gotowania dodać sok z limonki i paprykę habanero uważając, żeby się nie rozpadła. Ryba w stylu blaff podawana jest z wywarem, w którym była gotowana.
NB: Do tego przepisu można użyć innych ryb: troci, makreli, dorady, karmazyna…
a ja mam karpia... może się nada :)