Ostatnio dodane zdjęcia

Ulubione

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 11493
Komentarzy: 61
Założony: 14 grudnia 2013
Ostatni wpis: 12 listopada 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Pusior

kobieta, 50 lat, Kraków

167 cm, 81.30 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

12 lutego 2014 , Komentarze (1)

Składniki
Sos pomidorowy:
200 g drobno pokrojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 szalotka
pietruszka
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz

Kalmar:
600 g kalmarów
1 odtłuszczona, rybna kostka rosołowa               'skąd wziąć?'
2 cebule

Przygotowanie
Przygotować sos pomidorowy z drobno pokrojonych pomidorów, czosnku, cebuli, szalotki, pietruszki, soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego. Pokroić kalmara w cienkie paski i ugotować na patelni teflonowej wraz z odtłuszczonym bulionem rybnym i posiekaną cebulą. Włożyć przygotowanego kalmara i sos pomidorowy do garnka żeliwnego i gotować przez 75 minut na małym ogniu."                   'ze strony dukana'

2 lutego 2014 , Komentarze (4)


"Składniki
480 g mieszanki owoców morza (małże, krewetki...)
2 jaja
2 ząbki czosnku
250 ml odtłuszczonego mleka 0%
2 łyżki maizeny - skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki śmietany 3% 
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 200°C, chyba że clafoutis będzie robione w kuchence mikrofalowej.
W salaterce wymieszać maizenę, jaja i śmietanę. Dodać sól, startą gałkę muszkatołową, połączyć z mlekiem i wszystko wymieszać mikserem. Dodać owoce morza i rozgnieciony czosnek. Przelać całość do formy teflonowej i włożyć do kuchenki mikrofalowej na 10 minut lub na 25 minut do piekarnika. W trakcie pieczenia posypać gałką muszkatołową i piec przez kolejne 10 minut w kuchence mikrofalowej lub 15 minut w piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy. " (ze strony dukan.pl)

2 lutego 2014 , Komentarze (1)

Będę niedługo siać bakłażany i spróbuję uprawiać swoje własne :) i jeszcze cukinie ale cukinie to dopiero posieje w kwietniu... Teraz testuję takie przepisy:

.............................................................

"Ciasto z bakłażana
Składniki
 1 kg bakłażanów pokrojonych w plastry
150 g chudej mielonej wołowiny
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
natka pietruszki
100 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz

Przygotowanie
Marynować plastry bakłażana przez 1 godzinę w grubej soli. Piekarnik nastawić na 180°C. Sparzyć, odcedzić i posiekać bakłażana. Dodać mięso wołowe, jajka, posiekany czosnek, cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 30 minut. Podawać z koncentratem pomidorowym. "

.........................................................................

"Faszerowane kabaczki
Składniki
4 ładne kabaczki
250 g mielonej wołowiny
250 g chudej szynki wieprzowej bez skóry
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka drożdży piwnych w płatkach
sól
pieprz

Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180°C. Wydrążyć kabaczki. Przygotować farsz, mieszając mieloną wołowinę z szynką i posiekanymi: czosnkiem, pieczarkami i cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać razem z solą i pieprzem. Ułożyć farsz w wydrążonych kabaczkach. Posypać drożdżami piwnymi i wstawić do piekarnika na 30 minu . " (ze strony dukan.pl)         




31 stycznia 2014 , Komentarze (1)

"Przygotowanie : 10mn

Ilość osób : 2

Gotowanie :30mn

Stopień trudności: Średni

Przygotowanie: 10 minut - Gotowanie: 30 minut
Ilość osób: 2 - Faza naprzemienna PW

Składniki
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 krople aromatu oliwy
1 krople aromatu orzecha
1 łyżeczka oleju parafinowego
30 g startego sera żółtego tł. 1% max.
300 g makaronu konjac
¼ cebuli
400 g obranych surowych krewetek
½ łyżeczki kurkumy
sól
pieprz

Przygotowanie
Bazylię i natkę pietruszki umyć i oczyścić. Ząbek czosnku i cebulę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Wszystkie te składniki z wyjątkiem cebuli włożyć do miski robota kuchennego, dodać aromat oliwy i orzecha oraz olej parafinowy i wszystko razem zmiksować. Na koniec, doprawić całość solą i pieprzem. Tak powstały sos przełożyć do miseczki, którą można wstawić do mikrofalówki, dodać starty ser o zawartości tłuszczu poniżej 1%, przykryć i grzać przez 3 minuty z mocą 700 wat.
Makaron odsączyć i przez 2 minuty płukać pod bieżącym strumieniem, po czym wrzucić go do garnka z gotującą się wodą i pozostawić na gazie przez 3 minuty. Ponownie odsączyć.
Patelnię teflonową rozgrzać i bez użycia oleju zarumienić na niej pokrojoną uprzednio cebulę. Dodać krewetki i obsmażyć je z obydwu stron. Następnie, przyprawić kurkumą oraz odrobiną soli i pieprzu.
Makaron wymieszać z sosem pesto, wyłożyć na dwa talerze i udekorować krewetkami. "

(dietadukan.pl)

31 stycznia 2014 , Skomentuj

"Składniki
1 porcja mielonej wołowiny
1 jajko na twardo
1 ząbek czosnku
1 szalotka
2 łodygi natki pietruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz

Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180°C. W salaterce rozetrzeć mięso widelcem. Dodać ocet balsamiczny, sos sojowy, natkę, sól i pieprz. Bardzo drobno posiekać czosnek i nieco szalotki i dodać do masy mięsnej. Rozprowadzić masę rękami i ułożyć pośrodku (poszatkowane) jajko na twardo. Zawinąć jajko w mięso. Całość owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut. "

(dietadukan.pl)

27 stycznia 2014 , Komentarze (1)


Składniki: 
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 kostka chudego białego sera (200g)
1 paczka szpinaku (450g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy wodę na patelni. Jak przestygnie dodajemy biały ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz serowo-szpinakowy przyprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy, posypujemy przyprawami i nakładamy na nie farsz, na całą powierzchnię ciasta, mniej więcej 1cm grubości. Następnie zawijamy  ciasto dość ciasno w roladkę. Kroimy ok. 6-8mm talarki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10-15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 30szt.
Wartość energetyczna całej roladki szpinakowej – 1250kcal
Wartość energetyczna 1 ślimaczka szpinakowego – 40kcal

26 stycznia 2014 , Komentarze (1)

Nalewka 3 cytrusy – przepis:

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1 zielony grejpfrut
  • pół litra wódki lub spirytusu (w zależności od tego, jak mocną nalewkę chcemy mieć)
  • szklanka wrzątku
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

Z cukru i wody robimy syrop cukrowy. Z jednej pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć skórkę, z wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoju, zalać wódką lub spirytusem, dodać wystudzony syrop cukrowy. Zamieszać i odstawić na 24 godziny lub więcej. Po tym czasie zlać nalewkę do butelek przez sitko.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.