- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ostatnio dodane zdjęcia
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 11493 |
Komentarzy: | 61 |
Założony: | 14 grudnia 2013 |
Ostatni wpis: | 12 listopada 2014 |
Postępy w odchudzaniu
Morskie clafoutis - owoce morza z mikrofalówki
"Składniki
480 g mieszanki owoców morza (małże, krewetki...)
2 jaja
2 ząbki czosnku
250 ml odtłuszczonego mleka 0%
2 łyżki maizeny - skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki śmietany 3%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 200°C, chyba że clafoutis będzie robione w kuchence mikrofalowej.
W salaterce wymieszać maizenę, jaja i śmietanę. Dodać sól, startą gałkę muszkatołową, połączyć z mlekiem i wszystko wymieszać mikserem. Dodać owoce morza i rozgnieciony czosnek. Przelać całość do formy teflonowej i włożyć do kuchenki mikrofalowej na 10 minut lub na 25 minut do piekarnika. W trakcie pieczenia posypać gałką muszkatołową i piec przez kolejne 10 minut w kuchence mikrofalowej lub 15 minut w piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy. " (ze strony dukan.pl)
Ciasto z bakłażana i Faszerowane kabaczki
Krewetki z makaronem konjac i pesto
"Przygotowanie : 10mn
Ilość osób : 2
Gotowanie :30mn
Stopień trudności: Średni
Przygotowanie: 10 minut - Gotowanie: 30 minut
Ilość osób: 2 - Faza naprzemienna PW
(dietadukan.pl)
Małe mięsne kulki niespodzianki
"Składniki
1 porcja mielonej wołowiny
1 jajko na twardo
1 ząbek czosnku
1 szalotka
2 łodygi natki pietruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180°C. W salaterce rozetrzeć mięso widelcem. Dodać ocet balsamiczny, sos sojowy, natkę, sól i pieprz. Bardzo drobno posiekać czosnek i nieco szalotki i dodać do masy mięsnej. Rozprowadzić masę rękami i ułożyć pośrodku (poszatkowane) jajko na twardo. Zawinąć jajko w mięso. Całość owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut. "
(dietadukan.pl)
Ślimaczki szpinakowe z ciasta francuskiego -
niezbyt dietetyczne :)
Składniki:
Przygotowanie:
Z cukru i wody robimy syrop cukrowy. Z jednej pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć skórkę, z wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoju, zalać wódką lub spirytusem, dodać wystudzony syrop cukrowy. Zamieszać i odstawić na 24 godziny lub więcej. Po tym czasie zlać nalewkę do butelek przez sitko.
Bakłażan Zapiekany z Pomidorami i Mozzarellą
http://www.justmydelicious.com/2013/10/bakazan-zapiekany-z-pomidorami-i.html
ja dodałam serka wiejskiego light odsączonego :) zamiast mozarelli