Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Arancello - NALEWKA POMARAŃCZOWA z Sycylii


Arancello - NALEWKA POMARAŃCZOWA z Sycylii

 Składniki
4 średniej wielkości pomarańcze, mocno pomarańczowe w kolorze
pół litra spirytusu...
pół litra wody
cukier (Włosi słodzą bardziej ? zabrzmiało jak przysłowie, ale oni użyliby pół kilograma cukru, dla polskiego podniebienia lepsza będzie szklanka cukru!)

Owoce obieramy cienko, najcieniej jak umiemy. Ja używam obieraczki do warzyw. Zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy na minimum tydzień w słoiku. A słoik zamykamy w szafie. Skórki lepiej oddają kolor w ciemnościach. Po tygodniu odcedzamy. Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy. Zagotowujemy, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wlewamy syrop do nalewu! Koniecznie w tej kolejności. Pięknie zmętnieje.

Aromat domowego arancello jest absolutnie cudowny, a że olejki eteryczne z owoców pomarańczy mają działanie antydepresyjne, mamy dwa w jednym: coś pysznego i coś dla zdrowia psychicznego.
 ( z bloga: www.kubuk.com.pl)                



  • Pusior

    Pusior

    12 stycznia 2014, 12:32

    właśnie widziałam taki przepis, mam jeszcze litr spirytusu to chyba spróbuję teraz z kawą :)

  • chrupki

    chrupki

    12 stycznia 2014, 12:26

    Spróbuj następnym razem do pomarańczy powbijać ziarenka prawdziwej kawy.Nalewka pomarańczowo kawowa,a w zasadzie wychodzi jak likier..to coś niesamowicie pysznego,jeśli smakuje Ci pomarańczowa,być może z kawą będzie również ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.