Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 25750
Komentarzy: 26
Założony: 23 lipca 2012
Ostatni wpis: 21 czerwca 2013

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
katia999999

kobieta, 35 lat, Warszawa

164 cm, 61.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

29 marca 2013 , Skomentuj


- 500g pomidorów koktajlowych
-2 rodzaje sałaty

- pęczek cebulki dymki

- 120g prażonego słonecznika
- 80ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól, pieprz

Przygotowanie sałatki

1. Pokrój pomidorki w ćwiartki lub pokrój w paski. Potargać sałatę do dużej miski.
2. Wkrój cebulkę dymkę, wymieszaj w misce, dopraw solą i przeprzem.
3. Wymieszaj oliwę z oliwek z koperkiem i bazylią (np. w szklance).
4. Do miski dodaj słonecznik.
5. Na 3 minuty przed podaniem polej sałatkę przygotowaną oliwą z oliwek.

Sałatka ze słonecznikiem

http://zdrowesalatki.pl/05_salatka_ze_slonecznikiem.php

29 marca 2013 , Komentarze (2)



Składniki dla 2 - 4 osób:
  • 2 pokrojone w półplasterki pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • oliwa
  • sól do smaku

Fasolę odcedzić i przepłukać zimną wodą. Cebulę polać octem, wymieszać i odstawić na 15 min. Przed podaniem wymieszać wszystkie składniki razem, lekko posolić i skropić oliwą. Gotowe!

24 marca 2013 , Komentarze (1)

Chrupki z ciecierzycyP1000900

Często pytacie o jakieś alternatywy dla chipsów lub paluszków. Oto ona- chrupki z ciecierzycy. Pomysł dość specyficzny, ale znacznie zdrowszy od przeciętnych przekąsek, ponieważ dostarcza węglowodanów złożonych, czyli takich, które powodują, że jesteśmy syci przez długi czas, a także białko oraz nienasycone tłuszcze. Chrupki takie nie zawierają żadnych sztucznych dodatków typu polepszacze smaku, a ze względu na to, że sami je przygotowujecie zawierają znacznie mniejsze ilości soli kuchennej. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka, sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną ciecierzycę obtaczamy w oliwie z oliwek ziołach, papryce oraz soli.
  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni przez około 40 minut (polecam co jakiś czas przemieszać ciecierzycę drewnianą łyżką, żeby równomiernie się przypiekała).
  3. Chrupki można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym pojemniku (inaczej zrobią się twarde).

http://zdrowy-talerz.pl/2012/11/chrupki-z-ciecierzycy/

24 marca 2013 , Skomentuj

Warzywne Curry
/ porcja dla 2 – 3 osób /
Inspiracja - ten przepis

1 mały bakłażan
½ dużej cukinii
3 młode ziemniaki
5 dużych pieczarek
¼ łyżeczki pepperoncino

6 łyżek oleju roślinnego /użyłam oliwy z oliwek/

4 – 5 ząbków czosnku, posiekanych
5 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
½ dużej cebuli, pokrojonej w piórka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka nasion kuminu Indyjskiego
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mieszanki garam masala

200 ml kwaśniej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej.

Wrzucić ziarna kuminu, kozieradki i musztardowca, smażyć ciągle mieszając aż zaczną pachnieć / nie przypalcie, bo przyprawy stracą smak /
Dodać kardamon, zamieszać.
Następnie dorzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 – 3 min – aż się zaszkli.
Dodajemy imbir i czosnek, znów smażymy 2 – 3 min po czym dodajemy resztę przypraw / curry, kurkumę, kolendrę i garam masalę /, oraz śmietanę.

Mieszając, gotować całość ok. 3 min. 
Jeśli sos będzie za gęsty, można dolać nieco wody.

Bakłażana kroimy w dość grubą kostkę, smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy pepperoncino.

Cukinię kroimy w grube ćwierć – plastry, pieczarki na ćwiartki i również podsmażamy. Ja lubię gdy warzywa zachowują chrupkość, dlatego nie smażyłam ich zbyt długo.

Ziemniaki ugotować w osobnym garnuszku, powinny być miękkie, ale nie mogą się rozwalać.

Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię z sosem, dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i świeżo mielonym pieprzem / używam kolorowego /.

Curry podałam, tak jak sugeruje Liska, z ryżem basmati gotowanym z kardamonem i laską cynamonu. 
I z chlebkiem Naan. 

http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/search/label/Indie



24 marca 2013 , Skomentuj

Zielona sałatka z pistacjami.
/przepis na jedną porcję/

2 garście rukoli /lub innej sałaty/
1 dojrzałe awokado, pokrojone w plastry
kilka strączków groszku cukrowego
3 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paseczki
2 łyżki orzechów pistacjowych

dressing miodowo – musztardowy

1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka balsamico /octu balsamicznego/
2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek
świeżo zmielony, kolorowy pieprz

Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać. Powinniśmy uzyskać dość gęsty, jedwabisty sos.

Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojone w plastry awokado i groszek cukrowy.
Posypać suszonymi pomidorami i pistacjami. Polać miodowo – musztardowym dressingiem.



24 marca 2013 , Komentarze (2)

Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami włoskimi
(na podst. Kuchnia wegetariańska Jenny Stacey)

500-600 g poszatkowanej kapusty czerwonej
250-270 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę
5 łyżek oleju*
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
100 g orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytyny
2 łyżki sezamu niełuskanego
sól, pieprz

Olej rozgrzać w dużym, szerokim garnku lub rondlu, podsmażyć cebulę przez ok. 2 min. Wrzucić tofu oraz czosnek, smażyć ok. 3 min mieszając. Wrzucić kapustę i orzechy, dodać sok z cytryny. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 min; jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej miękka niż chrupiąca, należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sezam, doprawić do smaku.

*najlepiej, żeby był to olej orzechowy, ewentualnie rzepakowy czy słonecznikowy. Nie używać oliwy z oliwek.

http://weganie.blogspot.com/search/label/przystawki

23 marca 2013 , Skomentuj

GULASZ ORZECHOWY

Namoczyć surowe orzeszki ziemne przez noc.
Zrobić meksykańską sałatkę z drobno posiekanych
pomidorów,czosnku,cebuli,zielonej pietruszki,soku cytrynowego,przyprawić na
ostro,według uznania.
Rozkruszyć surowe grzyby np.pieczarki lub inne jeśli lubisz.
Zmieszać wszystkie składniki w dowolnych proporcjach.

23 marca 2013 , Skomentuj

SŁONECZNE BURGERY

składniki:

2 szklanki nasion słonecznika,namoczonego przez 6-8 godzin

1/2 szklanki marchwi

1/2 szklanki selera

3 cebulki dymki,pokrojone

1 czerwona papryka,pokrojona

1/4 szklanki świeżej bazylii

1/4 szklanki natki pietruszki

przyprawy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować.Uformować płaskie kotleciki i wstawić do dehydratora na 35C ,na 12-24 godziny,aż wyschną.W czasie schnięcia kotleciki obracać na drugą stronę po 6 godzinach.


http://www.surawka.webd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=383&Itemid=18

23 marca 2013 , Skomentuj


resztka ugotowanego kalafiora
prażone pestki słonecznika
ogórek małosolny
pomidor
sól, pieprz czerwony

23 marca 2013 , Skomentuj

3- 4 pieczarki dość spore
szczypiorek
kilka rzodkiewek
2 ogórki małosolne

i to co nada sałatce smaku  : dressing

łyżka oleju z orzechów włoskich ( warto użyć właśnie tego , smak jest niepowtarzalny )
1 wyciśnięty praską ząbek czosnku
sok z cytryny

sól, pieprz

http://vegejustyna.blogspot.com/2011/06/saatka-z-surowych-pieczarek-wreszcie.html

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.