Chrupki z ciecierzycy
Często pytacie o jakieś alternatywy dla chipsów lub paluszków. Oto ona- chrupki z ciecierzycy. Pomysł dość specyficzny, ale znacznie zdrowszy od przeciętnych przekąsek, ponieważ dostarcza węglowodanów złożonych, czyli takich, które powodują, że jesteśmy syci przez długi czas, a także białko oraz nienasycone tłuszcze. Chrupki takie nie zawierają żadnych sztucznych dodatków typu polepszacze smaku, a ze względu na to, że sami je przygotowujecie zawierają znacznie mniejsze ilości soli kuchennej. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka, sól
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną ciecierzycę obtaczamy w oliwie z oliwek ziołach, papryce oraz soli.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni przez około 40 minut (polecam co jakiś czas przemieszać ciecierzycę drewnianą łyżką, żeby równomiernie się przypiekała).
- Chrupki można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym pojemniku (inaczej zrobią się twarde).
http://zdrowy-talerz.pl/2012/11/chrupki-z-ciecierzycy/
MuszQ
24 marca 2013, 21:00kurcze, trzeba spróbować ;)