Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Chrupki z ciecierzycy


Chrupki z ciecierzycyP1000900

Często pytacie o jakieś alternatywy dla chipsów lub paluszków. Oto ona- chrupki z ciecierzycy. Pomysł dość specyficzny, ale znacznie zdrowszy od przeciętnych przekąsek, ponieważ dostarcza węglowodanów złożonych, czyli takich, które powodują, że jesteśmy syci przez długi czas, a także białko oraz nienasycone tłuszcze. Chrupki takie nie zawierają żadnych sztucznych dodatków typu polepszacze smaku, a ze względu na to, że sami je przygotowujecie zawierają znacznie mniejsze ilości soli kuchennej. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka, sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną ciecierzycę obtaczamy w oliwie z oliwek ziołach, papryce oraz soli.
  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni przez około 40 minut (polecam co jakiś czas przemieszać ciecierzycę drewnianą łyżką, żeby równomiernie się przypiekała).
  3. Chrupki można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym pojemniku (inaczej zrobią się twarde).

http://zdrowy-talerz.pl/2012/11/chrupki-z-ciecierzycy/

  • MuszQ

    MuszQ

    24 marca 2013, 21:00

    kurcze, trzeba spróbować ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.