Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami włoskimi
(na podst. Kuchnia wegetariańska Jenny Stacey)
500-600 g poszatkowanej kapusty czerwonej
250-270 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę
5 łyżek oleju*
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
100 g orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytyny
2 łyżki sezamu niełuskanego
sól, pieprz
Olej rozgrzać w dużym, szerokim garnku lub rondlu, podsmażyć cebulę
przez ok. 2 min. Wrzucić tofu oraz czosnek, smażyć ok. 3 min mieszając.
Wrzucić kapustę i orzechy, dodać sok z cytryny. Smażyć na średnim ogniu
ok. 5 min; jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej miękka niż
chrupiąca, należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sezam,
doprawić do smaku.
*najlepiej, żeby był to olej orzechowy, ewentualnie rzepakowy czy słonecznikowy. Nie używać oliwy z oliwek.
http://weganie.blogspot.com/search/label/przystawki
![]()
http://weganie.blogspot.com/search/label/przystawki
slashin
24 marca 2013, 19:15yumi ;) żeby mi się chciało jeszcze to przyrządzić...pewnie zrobię, tylko muszę tofu gdzieś dorwać ;) pozdrawiam!
liliana200
24 marca 2013, 19:11Ale smakowicie wygląda mniam :)))