Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami
włoskimi


Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami włoskimi
(na podst. Kuchnia wegetariańska Jenny Stacey)

500-600 g poszatkowanej kapusty czerwonej
250-270 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę
5 łyżek oleju*
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
100 g orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytyny
2 łyżki sezamu niełuskanego
sól, pieprz

Olej rozgrzać w dużym, szerokim garnku lub rondlu, podsmażyć cebulę przez ok. 2 min. Wrzucić tofu oraz czosnek, smażyć ok. 3 min mieszając. Wrzucić kapustę i orzechy, dodać sok z cytryny. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 min; jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej miękka niż chrupiąca, należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sezam, doprawić do smaku.

*najlepiej, żeby był to olej orzechowy, ewentualnie rzepakowy czy słonecznikowy. Nie używać oliwy z oliwek.

http://weganie.blogspot.com/search/label/przystawki

  • slashin

    slashin

    24 marca 2013, 19:15

    yumi ;) żeby mi się chciało jeszcze to przyrządzić...pewnie zrobię, tylko muszę tofu gdzieś dorwać ;) pozdrawiam!

  • liliana200

    liliana200

    24 marca 2013, 19:11

    Ale smakowicie wygląda mniam :)))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.