Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Orzechowiec z nutką pomarańczy



kładniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej graham
  • proszek do pieczenia/ kamień winny na 1/2 kg mąki
  • 100 g daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 25 g suszonych wiśni (opcja)
  • 100 g orzechów włoskich (50 g do ciasta i 50 g do posypania)
  • syrop daktylowy lub karobowy (1/3 szklanki do ciasta i 1/4 szklanki na polewę)
  • starta skórka z 1 pomarańczy bio
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier z naturalną wanilią
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać olej, 1/3 szklanki syropu, sok z pomarańczy i wodę. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy trochę wody. Ciasto powinno być luźne, ale gęste. Daktyle kroimy, orzechy siekamy. Połowę orzechów odkładamy do posypania. Do ciasta dodajemy połowę orzechów i pozostałe bakalie wraz ze startą skórką pomarańczy. Banana kroimy w plasterki. Połowę ciasta przekładamy do blachy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie układamy plasterki banana i kładziemy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w temp. ok. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika na przemian polewamy słodem i posypujemy orzechami (kilkakrotnie, żeby orzechy dobrze się przykleiły).

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.