kładniki:
- 1/2 kg mąki pszennej graham
- proszek do pieczenia/ kamień winny na 1/2 kg mąki
- 100 g daktyli
- 50 g rodzynek
- 25 g suszonych wiśni (opcja)
- 100 g orzechów włoskich (50 g do ciasta i 50 g do posypania)
- syrop daktylowy lub karobowy (1/3 szklanki do ciasta i 1/4 szklanki na polewę)
- starta skórka z 1 pomarańczy bio
- sok z 1 pomarańczy
- cukier z naturalną wanilią
- 1 banan
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 1/3 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać olej,
1/3 szklanki syropu, sok z pomarańczy i wodę. Jeśli ciasto jest za
suche, dodajemy trochę wody. Ciasto powinno być luźne, ale gęste.
Daktyle kroimy, orzechy siekamy. Połowę orzechów odkładamy do posypania.
Do ciasta dodajemy połowę orzechów i pozostałe bakalie wraz ze startą
skórką pomarańczy. Banana kroimy w plasterki. Połowę ciasta przekładamy
do blachy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Następnie układamy
plasterki banana i kładziemy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w
temp. ok. 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika na przemian polewamy
słodem i posypujemy orzechami (kilkakrotnie, żeby orzechy dobrze się
przykleiły).