Najpierw zajmiemy się cykoriami. Oddziel twardsze części
listków i obie cykorie pokrój w długie, cienkie paseczki. Gotowe
cykorie włóż do cedzaka razem z listkami rukoli i umyj je pod bieżącą
wodą.
2
Następnie wyłóż wszystkie listki na ręczniki papierowe i delikatnie odsącz je z wody. Potem przełóż je do dużej miski.
3
Koper
pokrój na cztery części. Pokrój go tak cienko jak tylko umiesz, w
paseczki. Jeśli masz koper z zieloną częścią, pokrój ją również do
sałatki. Dodaj gotowy koper do cykorii i rukoli.
4
Jabłko
umyj, nie musisz go obierać ze skórki. Pokrój jabłko na cztery części,
usuń ogryzek i pestki. Pokrój jabłko wzdłuż na cienkie plasterki. Możesz
to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw. Dodaj do
pozostałych składników.
5
Marchewkę oskrob i pokrój w paseczki specjalną obieraczką z ząbkami. Dodaj miski z resztą składników.
6
Rzodkiewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Dorzuć do miski.
8
Dodaj pomarańcze do wszystkich pozostałych składników. Przemieszaj wszystko delikatnie rękami.
9
W osobnym naczyniu
zmieszaj ze sobą sok z pomarańczy, odrobinę octu z białego wina, oliwę z
oliwek, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj. Najwięcej daj oliwy.
10
Polej sałatkę sosem i wymieszaj palcami.
12
Jeśli masz ricottę lub ser kozi możesz je pokroić lub pokruszyć i również posypać nimi sałatkę.

http://www.tipy.pl/artykul_13478,jak-zrobic-salatke-sycylijska.html