Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Syrop daktylowy


Sposób II
http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/08/co-zamiast-cukru-syrop-daktylowy.html

Syrop wyszedł bardzo gęsty i  ciemniejszy. Chyba dobrze sprawdzi się jako zamiennik miodu, albo syropu klonowego. Do ciast, ciasteczek i polewania naleśników.
Składniki na ciut miej niż 300g:
100g daktyli
370ml gorącej wody
Daktyle zalać wodą, poczekaj 3 godziny i zmiksować. Odczekać kolejne 3 godziny. Po tym czasie gotować 40 minut na wolnym ogniu. 

Za każdym razem, przed użyciem należy syropem dobrze wstrząsnąć, albo wymieszać. 

Przepis leci do akcji "Domowy wyrób" i "Słodycze bez cukru". Mam nadzieję, że miłośnicy syropu daktylowego pomogą mi udoskonalić przepis :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.