Składniki: (na patelnię ok 20cm)
- 4 łyżki otrąb
- 1 łyżka kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- przecier pomidorowy lub ketchup bez cukru (dostępny w SklepieDukana (klik))
- 1 mała cebula
- ulubione warzywa (jeśli aktualnie jesteście na PW)
- żółty ser (wg tego przepisu) lub serek granulowany
- oregano
- ulubiona wędlina
Otręby wymieszać z kefirem, proszkiem i jajkami. Wylać masę na porządnie rozgrzaną patelnię, wcześniej przetartą ręcznikiem z kroplą oliwy z oliwek. Zmniejszyć gaz/moc palnika i smażyć pod przykryciem. Gdy już jedna strona się przyrumieni, przewracamy na drugą, zestawiamy z ognia. Placek smarujemy przecierem pomidorowym/ketchupem, posypujemy oregano, kładziemy ulubione warzywa oraz wędlinę. Na to kładziemy ser żółty albo wykładamy odsączony serek granulowany. Patelnię stawiamy na wolnym ogniu. Gdy dół się zetnie podlewamy trochę wodą i przykrywamy pokrywką. Smażymy ok 5 min pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż ser się roztopi a ciasto ładnie się przypiecze.
Uwaga! Należy uważać z wodą, żeby nie rozmiękczyć ciasta za bardzo! Ja podlewałam ciasto 2 razy za każdym razem może użyłam ok.4 łyżek stołowych przegotowanej wody.
Smacznego!
2 PRZEPIS
Muszę pochwalić sie przepisem na PIZZE, który znalazłam na jakiejś stronie :
"Ciasto:
3 łyżki otrębów owsianych
1 jajo
2 głębokie łyżki serka homo 3 % (dostępny w LIDL-u)
sól do smaku
czosnek granulowany
Wierzch:
chuda
szynka drobiowa (ja dodaję jeszcze kilka plasterków salami
odtłuszczonej dostępnej w lidlu, ale nie jest dozwolone więc nie
namawiam )
cebula
koncentrat
przyprawa do pizzy
sól, czosnek granulowany
ser żółty odtłuszczony (16% - LIDL)
Składniki
na ciasto mieszamy. Wlewamy na papier do pieczenia (uwaga, to ważne,
ponieważ ciasto jest cienkie i jeśli nie będzie na papierze może być
problem z odklejeniem). Rozmasowujemy na kształt okrągły lub owalny .
Zapiekamy przez około 10 min. w 200 st.
Wyjmujemy z piekarnika
blachę z podpieczonym ciastem, smarujemy je koncentratem. Na to plastry
szynki i cebuli (na PW dodaję jeszcze pieczarki). Posypujemy odrobiną
soli, czosnkiem i przyprawą do pizzy (można dodać również bazylię lub
inną przyprawę itp.) oraz startym serem.
Zapiekamy około 15 minut w temp. 200 st.
Po
wyjęciu z piekarnika ciasto kroimy na części i aby zdjąć podważamy je
płaskim "narzędziem" i przekładamy na talerzyk. Odchodzi od papieru bez
najmniejszych problemów.
Podaną porcję można zjeść jednorazowo ze względu na małą ilość otrębów."
Ja
trochę zmodyfikowałam i do ciasta dodałam serek homo 0%, szczypte
drozdzy instant i przyprawe do pizzy. Podpiekłam na oko z 8-10 min, na
wierz zrobiłam sos czyli łyżeczkę koncentratu wymieszałam z odrobiną
wody i znowy troche przyprawy do pizzy. Na jednej połowie ułożyłam
tuńczyka, a na drugiej gotowaną pierś z kurczaka i szynki drobiowej,
pozypałam znowu na wierzch przyprawą. Nie uzyłam sera zółtego zeby nie
kusić losu... CUDNA! i co wazne mozna zjeść całą na raz! :-)