Składniki (dla 2 osób lub na 2 obiady):
- 4 naleśniki usmażone wg tego przepisu
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- biały chudy ser
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka maizeny
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oregano, bazylia, lubczyk
- papryka słodka i ostra
Cebulę
drobno posiekać i przesmażyć delikatnie na wodzie. Dodać mięso i smażyć
do zarumienienia. Dodać pomidory, przecier i przyprawy. W razie gdyby
mięso było suche, dodać trochę przegotowanej wody(ważne, żeby sosu nie
było za dużo, bo nasiąkną nim za bardzo naleśniki).
Z mleka, maizeny, gałki i maizeny zrobić beszamel.
Na
dno foremki aluminiowej ułożyć naleśnika, złożonego na 3, na to położyć
mięso, kawałki białego sera, zalać 3 łyżkami beszamelu. Ponownie
naleśnik-mięso-ser-beszamel. Tak samo postąpić z drugą foremką.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 20-25min. Podawać gorące!
Smacznego!
Naleśniki - przepis podstawowy
Składniki na 3 duże naleśniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka maizeny
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)). Wychodzi bardzo
rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu*,
tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi
się zarumienią i masa się zetnie.
Smacznego :)