Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pulpeciki zapiekane w sosie pomidorowym


Składniki (dla 4 osób):

  • 500g mielonej wołowiny
  • 250g mielonego drobiu
  • 1 duże jajko (użyłam rozm. XL)
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1 ząbek
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • S&P

Do miski włożyć mięso mielone i drobiowe. Dodać jajko, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 2 łyżeczki oregano, papryki i sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpeciki i lekko obgotować je w osolonej (delikatnie!) wodzie. Odcedzić i umieścić w formie do zapiekania.

Pomidory, bazylię, oregano, czosnek granulowany i ocet balsamiczny (po 1 łyżeczce), 0,5 łyżeczki soli, umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Polać pulpeciki.

Formę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180oC na 20-30minut.


Podawać z ugotowanym kalafiorem lub bez.

Smacznego!

wszystkie przepisy :

http://dukan.blox.pl/html

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.