Składniki (na 10 muffinek):
- 9 łyżek otrąb owsianych (dostępne w SklepeDukana.pl - klik )
- 4 jajka
- 200g białego chudego sera
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
100g sera rozgnieść widelcem, dodać żółtka, otręby i dokładnie wymieszać. Dodać oregano i bazylię. Wmieszać delikatnie białka.
Napełniać papilotki do połowy. Na wierzch każdej muffinki położyć kosteczkę białego sera (1cm x 1cm) i przykryć ciastem (1 łyżeczka ciasta na każdą kosteczkę sera).
Piec ok 20min w 180oC.
Muffinki po upieczeniu mogą ciężko odklejać się od papierka. Po ich wystudzeniu, problem ten znika :)
Smacznego!