Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
pizza z patelni



Składniki: (na patelnię ok 20cm)

  • 4 łyżki otrąb
  • 1 łyżka kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • przecier pomidorowy lub ketchup bez cukru (dostępny w SklepieDukana (klik))
  • 1 mała cebula
  • ulubione warzywa (jeśli aktualnie jesteście na PW)
  • żółty ser (wg tego przepisu) lub serek granulowany
  • oregano
  • ulubiona wędlina


Otręby wymieszać z kefirem, proszkiem i jajkami. Wylać masę na porządnie rozgrzaną patelnię, wcześniej przetartą ręcznikiem z kroplą oliwy z oliwek. Zmniejszyć gaz/moc palnika i smażyć pod przykryciem. Gdy już jedna strona się przyrumieni, przewracamy na drugą, zestawiamy z ognia. Placek smarujemy przecierem pomidorowym/ketchupem, posypujemy oregano, kładziemy ulubione warzywa oraz wędlinę. Na to kładziemy ser żółty albo wykładamy odsączony serek granulowany. Patelnię stawiamy na wolnym ogniu. Gdy dół się zetnie podlewamy trochę wodą i przykrywamy pokrywką. Smażymy ok 5 min pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż ser się roztopi a ciasto ładnie się przypiecze.

Uwaga! Należy uważać z wodą, żeby nie rozmiękczyć ciasta za bardzo! Ja podlewałam ciasto 2 razy za każdym razem może użyłam ok.4 łyżek stołowych przegotowanej wody.


Smacznego!

2 PRZEPIS


Muszę pochwalić sie przepisem na PIZZE, który znalazłam na jakiejś stronie :

"Ciasto:
3 łyżki otrębów owsianych
1 jajo
2 głębokie łyżki serka homo 3 % (dostępny w LIDL-u)
sól do smaku
czosnek granulowany

Wierzch:
chuda szynka drobiowa (ja dodaję jeszcze kilka plasterków salami odtłuszczonej dostępnej w lidlu, ale nie jest dozwolone więc nie namawiam )
cebula
koncentrat
przyprawa do pizzy
sól, czosnek granulowany
ser żółty odtłuszczony (16% - LIDL)

Składniki na ciasto mieszamy. Wlewamy na papier do pieczenia (uwaga, to ważne, ponieważ ciasto jest cienkie i jeśli nie będzie na papierze może być problem z odklejeniem). Rozmasowujemy na kształt okrągły lub owalny . Zapiekamy przez około 10 min. w 200 st.

Wyjmujemy z piekarnika blachę z podpieczonym ciastem, smarujemy je koncentratem. Na to plastry szynki i cebuli (na PW dodaję jeszcze pieczarki). Posypujemy odrobiną soli, czosnkiem i przyprawą do pizzy (można dodać również bazylię lub inną przyprawę itp.) oraz startym serem.

Zapiekamy około 15 minut w temp. 200 st.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto kroimy na części i aby zdjąć podważamy je płaskim "narzędziem" i przekładamy na talerzyk. Odchodzi od papieru bez najmniejszych problemów.

Podaną porcję można zjeść jednorazowo ze względu na małą ilość otrębów."


Ja trochę zmodyfikowałam i do ciasta dodałam serek homo 0%, szczypte drozdzy instant i przyprawe do pizzy. Podpiekłam na oko z 8-10 min, na wierz zrobiłam sos czyli łyżeczkę koncentratu wymieszałam z odrobiną wody i znowy troche przyprawy do pizzy. Na jednej połowie ułożyłam tuńczyka, a na drugiej gotowaną pierś z kurczaka i szynki drobiowej, pozypałam znowu na wierzch przyprawą. Nie uzyłam sera zółtego zeby nie kusić losu... CUDNA! i co wazne mozna zjeść całą na raz! :-)



© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.