Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
zupa koperkowa


Składniki (na 2 litry zupy):
- 2 duże nogi z kurczaka (udka+pałki)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół główki kalafiora?
- 0,5 selera
- 1 por
- 2 pęczki koperku lub 1 duży pęczek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- S&P
- jogurt naturalny do zabielania (ok.5 łyżek)

Z udek zdjąć skórę i razem z piersią umieścić w garnku. Zalać 3,5l wody i zagotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny (w międzyczasie zdjąć "burzyny"). Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić w grubsze plasterki, kalafiora podzielić na drobne różyczki i wszystko wrzucić do wywaru mięsnego. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.? Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Koperek drobno posiekać.
Z wywaru wyjąć mięso, pora, pietruszkę i seler. Mięso pokroić na kawałki i dodać z koperkiem do zupy. Gotować ok 10 minut.
Zabielić jogurtem (jeśli boicie się, że jogurt się Wam zwarzy, dodajcie go dopiero na talerzu, energicznie mieszając).

Smacznego!


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.