Składniki (na 6 dużych naleśników):
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki gazowanej wody
- 2-2,5 łyżki maizeny
- 8 porcji szpinaku (użyłam szpinaku porcjowanego)
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Szpinak rozmrozić. Dodać gałkę i dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe. Do szpinaku dodać 2 wazówki masy i zmiksować blenderem, do uzyskania ładnej zielonej masy. Dodać pozostałe ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (ja przed usmażeniem pierwszego naleśnika, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym delikatnie oliwą z oliwek. Podobnie postępowałam po każdym 3cim naleśniku, ale to ze względu na to, że moja patelnia należy do tych "wysłużonych";)). Przewracać dopiero, gdy masa się porządnie zetnie i brzegi zarumienią się.
Smacznego!