Podejście nr 2 do placków z kalafiora. Poprzednie były z gotowanego, a teraz są z surowego. Placki bardzo smaczne. Jadłam je z mielonym :) Pycha i do tego bardzo syte.
Składniki:
- 0,5 sporego kalafiora
- 2 cebule
- 0,5 sporego pęczku koperku
- 3 jajka
- 3 łyżki zmielonych otrąb
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 6-7 sporych pieczarek
- 1 jogurt naturalny
- 1 szklanka wody
Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę 1 cebulę. Dodać jajka, otręby, posikany i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Powinna powstać lekko zwarta masa :) Jeśli użyliście małych jajek dodajcie jeszcze jedno. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym teflonie na małym ogniu, aby kalafior nie był surowy.
Pieczarki obrać i podsmażyć na wodzie. Posolić i popieprzyć wg smaku. Dodać drobno posiekaną cebulę. Zalać wodą. Dodać jogurt i odparować w celu uzyskania gęstego sosu. Odłożyć 2-3 łyżki ugotowanych pieczarek, resztę potraktować blenderem. Dodać odłożone pieczarki i wymieszać. Polać placki i zajadać!
Smacznego!