Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pulpety w sosie koperkowym II



Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 2-3 łyżki otrąb owsianych
  • 2 jogurty naturalne (po 180g każdy)
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, lubczyk, oregano

Mięso mielone połączyć z 2 jajkami, otrębami, solą, pieprzem i 1 łyżką oregano. Uformować pulpety i delikatnie je podsmażyć na teflonie. Wsadzić do garnka, zalać 2-3 szklankami wody (tak aby woda zakryła pulpety). Zagotować. W misce wymieszać jogurty naturalne z żółtkami. Dodać po wazówce gorącego sosu i energicznie mieszając połączyć masę jogurtową z sosem. Mieszankę jogurtu z sosem delikatnie wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu (od zagotowania ok 5min). Dodać posiekany koperek (3/4 ilości) oraz 1 łyżkę lubczyku. Wymieszać. Przed podaniem (na talerzu) posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.