Składniki:
- 1kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
- 2 jajka + 2 żółtka
- 2-3 łyżki otrąb owsianych
- 2 jogurty naturalne (po 180g każdy)
- 2 pęczki świeżego koperku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, lubczyk, oregano
Mięso mielone połączyć z 2 jajkami, otrębami, solą, pieprzem i 1 łyżką oregano. Uformować pulpety i delikatnie je podsmażyć na teflonie. Wsadzić do garnka, zalać 2-3 szklankami wody (tak aby woda zakryła pulpety). Zagotować. W misce wymieszać jogurty naturalne z żółtkami. Dodać po wazówce gorącego sosu i energicznie mieszając połączyć masę jogurtową z sosem. Mieszankę jogurtu z sosem delikatnie wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu (od zagotowania ok 5min). Dodać posiekany koperek (3/4 ilości) oraz 1 łyżkę lubczyku. Wymieszać. Przed podaniem (na talerzu) posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!