Dziękuję wam za wsparcie, jesteście kochani.
Nie radziłam sobie trochę z emocjami (ogólnie jestem dość nerwowa a ostatnia sytuacja tylko mnie dobiła) więc poszłam do lekarza. Dostałam skierowanie na kompleksowe badania oraz tabletki. Biorę je już tydzień i zdecydowanie czuję się lepiej. Nie przejmuję się już tak wszystkim i sama się nie dołuję. Czyli jest lepiej
Postanowiłam zrobić coś dla siebie i mam hybrydę na pazurkach od rąk i nóg. Fajny idealny na jesień ciemny fiolet. Zdjęcie znalazłam w sieci ale mam ten sam kolor
Ostatnio byłam w parku pozbierać kasztany, jest już pięknie jesiennie tym bardziej, że w Londynie nadal mamy ciepłe dni. Zrobiłam kilka zdjęć wiewiórek, których tu pełno i wcale nie boją się ludzi.
Nie wiem, czy widziałyście kiedyś tą dziewczynę ale ja śledzę jej profil na Instagramie, na prawdę wykonała niezłą pracę nad swoim ciałem.
http://instagram.com/adry_bella
CYNAMON
Jest nie tylko smaczny i pięknie pachnie, ale ma też wyjątkowe właściwości lecznicze. Zarówno starożytni Chińczycy, jak i Egipcjanie znali jego właściwości i wykorzystywali je na wiele sposobów. Bywał towarem droższym, niż złoto. I dzisiaj możemy wykorzystywać cynamon, bo to o nim mowa, na wiele sposobów, nie tylko w kuchni.
Cynamon bardzo wcześnie stał się surowcem leczniczym. Kora cynamonowa doceniona została już w czasach starożytnych. Cynamon rekomendowano jako antidotum na silne trucizny, środek moczopędny, wiatropędny i korzystnie wpływający na układ krążenia.
Przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycelulitowych.
Uwaga na olejek eteryczny cynamonu - poprawia apetyt (zwiększa łaknienie)
W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek. Popularność zdobył również działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu.
Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest też doskonałym i wypełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem: pomaga zlikwidować wypryski, łagodzi przebarwienia i rozjaśnia cerę. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne. Stymuluje organy i działa dobrze na trawienie.
Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?
1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć cynamon w swojej diecie powinny też kobiety ciężarne - bo nadmiar może doprowadzić do przedwczesnego porodu. No i co wydaje się oczywiste - osoby uczulone na cynamon powinny unikać go w postaci naturalnej jaki i w preparatach.
Osoby zażywające leki na cukrzycę lub leki, które wpływają na poziom glukozy we krwi czy insuliny, nie powinni stosować w dawkach terapeutycznych cynamonu, chyba że są one pod kontrolą lekarza.
Cynamon Cassia jest naturalnym źródłem związku zwanego kumaryną. Związek ten występuje również w innych roślinach, takich jak seler, rumianek, koniczyna słodka i pietruszką. To właśnie kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Rodzaje cynamonu różnią się między sobą zawartością kumaryny, dlatego trudno jest ustalić jaka jest bezpieczna ilość jego przyjmowania.
W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem. Co nie oznacza, że mamy zrezygnować z jego dobroczynnych wartości.
Jedzonko:
seler naciowy
mięso a'la chilli con carne z makaronem
zielony groszek
tortilla z mięsem mielonym a'la chilli con carne
rosół
kanapki z sałatą, szynką, awokado
szejk z mrożonych truskawek, jeżyn, z banana i mleka sojowego
ciastka z przepisu szusz (przepis na dole)
pieczony schab, ziemniaki, mizeria
grzanka z sałatką z paluszków krabowych, ogórka, kukurydzy
ogórek, rzodkiewki, pieczarki, ziemniaki, roladka z kurczaka (w środku szynka i suszone pomidory)
kanapki z sałatą, szynką, rzodkiewką
spaghetti
kanapki z twarogiem, szynką, awokado
sałatka z resztek (kurczak, warzywa itp.)
roladka z kurczaka z dresingiem musztardowym
pół pizzy na cienkim spodzie
kanapki z sałatą i twarogiem
kopytka z jogurtem
spaghetti
kanapki z sałatą, szynką, serem, pomidorem