Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
10.09.-20.09.2014 - fotomenu


Dziękuję wam za wsparcie, jesteście kochani.

Nie radziłam sobie trochę z emocjami (ogólnie jestem dość nerwowa a ostatnia sytuacja tylko mnie dobiła) więc poszłam do lekarza. Dostałam skierowanie na kompleksowe badania oraz tabletki. Biorę je już tydzień i zdecydowanie czuję się lepiej. Nie przejmuję się już tak wszystkim i sama się nie dołuję. Czyli jest lepiej 8)

Postanowiłam zrobić coś dla siebie i mam hybrydę na pazurkach od rąk i nóg. Fajny idealny na jesień ciemny fiolet. Zdjęcie znalazłam w sieci ale mam ten sam kolor ;)

Ostatnio byłam w parku pozbierać kasztany, jest już pięknie jesiennie tym bardziej, że w Londynie nadal mamy ciepłe dni. Zrobiłam kilka zdjęć wiewiórek, których tu pełno i wcale nie boją się ludzi.

Nie wiem, czy widziałyście kiedyś tą dziewczynę ale ja śledzę jej profil na Instagramie, na prawdę wykonała niezłą pracę nad swoim ciałem.

http://instagram.com/adry_bella

CYNAMON

Jest nie tylko smaczny i pięknie pachnie, ale ma też wyjątkowe właściwości lecznicze. Zarówno starożytni Chińczycy, jak i Egipcjanie znali jego właściwości i wykorzystywali je na wiele sposobów. Bywał towarem droższym, niż złoto. I dzisiaj możemy wykorzystywać cynamon, bo to o nim mowa, na wiele sposobów, nie tylko w kuchni.

Cynamon bardzo wcześnie stał się surowcem leczniczym. Kora cynamonowa doceniona została już w czasach starożytnych. Cynamon rekomendowano jako antidotum na silne trucizny, środek moczopędny, wiatropędny i korzystnie wpływający na układ krążenia. 

Przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycelulitowych.

Uwaga na olejek eteryczny cynamonu - poprawia apetyt (zwiększa łaknienie)

W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek. Popularność zdobył również działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu.

Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest też doskonałym i wypełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem: pomaga zlikwidować wypryski, łagodzi przebarwienia i rozjaśnia cerę. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne. Stymuluje organy i działa dobrze na trawienie. 

Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?

1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.

4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.


Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć cynamon w swojej diecie powinny też kobiety ciężarne - bo nadmiar może doprowadzić do przedwczesnego porodu. No i co wydaje się oczywiste - osoby uczulone na cynamon powinny unikać go w postaci naturalnej jaki i w preparatach.

    Osoby zażywające leki na cukrzycę lub leki, które wpływają na poziom glukozy we krwi czy insuliny, nie powinni stosować w dawkach terapeutycznych cynamonu, chyba że są one pod kontrolą lekarza.

    Cynamon Cassia jest naturalnym źródłem związku zwanego kumaryną. Związek ten występuje również w innych roślinach, takich jak seler, rumianek, koniczyna słodka i pietruszką. To właśnie kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Rodzaje cynamonu różnią się między sobą zawartością kumaryny, dlatego trudno jest ustalić jaka jest bezpieczna ilość jego przyjmowania.

W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem. Co nie oznacza, że mamy zrezygnować z jego dobroczynnych wartości.

Jedzonko:


seler naciowy

mięso a'la chilli con carne z makaronem

zielony groszek

tortilla z mięsem mielonym a'la chilli con carne

rosół

kanapki z sałatą, szynką, awokado 

szejk z mrożonych truskawek, jeżyn, z banana i mleka sojowego

ciastka z przepisu szusz (przepis na dole)

pieczony schab, ziemniaki, mizeria 

grzanka z sałatką z paluszków krabowych, ogórka, kukurydzy 

ogórek, rzodkiewki, pieczarki, ziemniaki, roladka z kurczaka (w środku szynka i suszone pomidory)

kanapki z sałatą, szynką, rzodkiewką

spaghetti 

kanapki z twarogiem, szynką, awokado

sałatka z resztek (kurczak, warzywa itp.)

roladka z kurczaka z dresingiem musztardowym 

pół pizzy na cienkim spodzie

kanapki z sałatą i twarogiem

kopytka z jogurtem

spaghetti

kanapki z sałatą, szynką, serem, pomidorem

  • Vitaliowaladyy

    Vitaliowaladyy

    25 września 2014, 00:15

    odp: Tyle ze ja pracuje w restauracji w kuchni;) a pracodawca mi dosłownie powiedział ze nie potrzebują mnie bo nastał martwy sezon . Dał mi nawet wypowiedzenie. a TERAZ CIAZA SPRAWIŁA ZE NIE MOŻE MNIE ZWOLNIC. Fajnie gdyby dał mi jeszcze normalna ludzką umowe gdzie za czas zwolnienia bym dostawała ludzkie pieniadze. Pracowałam za 1350 zł/mies a teraz przejde na warunki z marnej czesci etatu z umowy czyli 150 zł miesiecznie. masakra jak dla mnie.

    • anikah

      anikah

      25 września 2014, 18:56

      to faktycznie postawił cię w ciężkiej sytuacji

  • grgr83

    grgr83

    24 września 2014, 21:58

    Wow super kolorem na pazurkach. Ja mało odważnie zawsze wierna francuskim paznokciom. Może też kiedyś zaszaleje. Ja uwielbiam cynamon z jabłkiem :-)

  • MllaGrubaskaa

    MllaGrubaskaa

    23 września 2014, 04:53

    Menu jak zawsze pyszne ;)) Dobrze zrobiłaś że poszłaś do lekarza :)), najważniejsze że już jest lepiej ;))

  • Antikleja

    Antikleja

    21 września 2014, 21:53

    Pysznie u Ciebie jak zwykle! Cynamon uwielbiam ;) szczególnie w szarlotce ;)))) Nie potrafię się przekonać do selera naciowego, niestety...

    • anikah

      anikah

      21 września 2014, 21:59

      Seler naciowy faktycznie jest specyficzny i ludzie dzielą się na dwa obozy: ci co lubią i ci co nienawidzą. Mi akurat smakuje ale ja raczej wszystkie warzywa lubię, to z owocami mam większy problem ;)

  • CzarnaPerla1300

    CzarnaPerla1300

    21 września 2014, 21:14

    Zły pomysł , że tu weszłam głodna jestemmmmmmmmm :( Kraby, mąż właśnie wcina ajjjjjjjjj

    • anikah

      anikah

      21 września 2014, 22:00

      U mnie 9 i ja niestety też jestem głodna, a najlepiej to bym czekoladę zjadła. Na szczęście nie mam w domu :D

  • Lovelly

    Lovelly

    21 września 2014, 14:38

    jesteś wspaniała kochana, i w razie problemów czy chwili zwątpienia pisz śmiało (komentarz, pw z chęcią doradzę!) :* cynamon? ja bym bez niego żyć nie umiała :D prawie codziennie do czegoś odrobinkę dosypię ;p seler naciowy świetnie oczyszcza, robię z nim koktajl, a pizzę ostatnio wymyśliłam na warzywnym spodzie (pietruszka,seler) jest genialna! buziaki :*

    • anikah

      anikah

      21 września 2014, 14:49

      Dzięki kochana ;* Ja ostatnio cynamon sypię do kawy, ale ze względu że każą uważać na substancję w nim zawartą (kumaryna) to piję tylko 1 taką kawkę dziennie ;) Ale jest pycha. Pizzę kiedyś robiłam na spodzie kalafiorowym i też była niezła więc polecam wypróbowanie ;)

  • marcelka55

    marcelka55

    21 września 2014, 14:18

    Czasem ciężko jest się pozbierać po takich "rewelacjach" dobrze, że udałaś się do specjalisty, jak sama widzisz - pomogło Ci to. Dzięki, że dodajesz pod zdjęciami opisy, już nie muszę pytać co to za pyszności ;) Miłego dnia!

    • anikah

      anikah

      21 września 2014, 14:51

      Też się cieszę, że poszłam do lekarza bo już zaczynało mnie kłuć w klatce piersiowej z nerwów i nie mogłam przestać o tym wszystkim myśleć. Wiem, że leki to nie idealna metoda ale czasem inaczej się nie da. Co do podpisów to postaram się, żeby już zawsze były ;)

  • izunia199011

    izunia199011

    21 września 2014, 14:17

    Ale u ciebie pysznie :)

    • anikah

      anikah

      21 września 2014, 14:51

      Dzięki ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.