Ostatnio dodane zdjęcia

Ulubione

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

szczęśliwa mamusia wspaniałego Jasia ;-) i Stasia :-)

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 108709
Komentarzy: 1031
Założony: 2 sierpnia 2010
Ostatni wpis: 21 sierpnia 2018

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
miniaaaa

kobieta, 39 lat, Wejherowo

175 cm, 86.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

23 maja 2012 , Komentarze (3)

dzis zrobiłam sernik na zimno waniliowy z galaretką pomarańczową ;-)

niestety sernik wylądował na dopdłodze ( wyślizgneła mi się tortownica gdy ją wstawiałam do lodówki )

masa serowa
2 serki homogenizowane 0% naturalne
1 lasak wanili
1/2 kostki twarogu mielonego chudego
1/3 szklanki fruktozy
4 - 5 łyżek żelatyny

galaretka pomarańczowa
2 duże soczyste pomarancze
1/2 cytryny
2 - 3 łyżki zelatyny

serki i twaróg mieszamy mikserem , rozkrajamy w zdłuż laskę wanili łyżeczką wyciagamy nasionka dodajemy do miksowanej masy dosypujemy cukier. miksujemy około 5 minut na maksymalnych obrotach. żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. podgrzewamy niedoprowadzając do zagotowania. odstawiamy do lekkiego steżenia.

wyciskamy sok z 2 pomarańczy ( ja użyłam wyciskarki recznej ).i cytryny. żelatynę przygotowujemy w ten sam sposób co do sernika. sok przepuszczamy przez sitko żeby upewnic się czy nie ma grudków. mieszamy składniki. odstawiamy do wystygnięcia.

masę serową przekładamy do tortownicy na wierzch wylewamy galaretkę. wkładamy do lodówki. ja po godzinie miałam ciasto gotowe do jedzenia ;-)





 
jak już wspominałam moja wersja wylądowała na podłodze a to co jest na zdjęciach to jest to co udało mi się uratować. włożyłam do miseczki ( galaretka wymieszała się z masą serową. bardzo smaczne i slicznie wygladalo

cały deser ma jakieś 1100 kcal jeden kawałek ma 110 kcal

22 maja 2012 , Skomentuj

dziesiejsze menu ;-)
śniadanie
4 styropianki z łososiem
II śniadanie
obrany swieży ogórek
obiad
pomidorówka z ryzem brązowym ( zjadłam wcześniej malą miseczne z makaronem zwykłym dosłownie kilka makaroników ale czekałam na ugotowanie się ryżu i myślałam ze padne jak niezjem )
przekaska
banan
kolacja
kalarepa + 2 styropianki z łososiem
przekąska
1 kostka czekolady gorzkiej

22 maja 2012 , Komentarze (2)

powiem szczerze nie pamiętam c zjadłam. napewno było dietetycznie ;-) i zdrowo ;-)

21 maja 2012 , Komentarze (1)

tak jak zakładałam sobota i niedziala mineła mi na jedzeniu mało sbeckich rzeczy. starałam się ograniczać i wybierać takie produkty zeby przynajmiej zdowo było.


18 maja 2012 , Komentarze (2)

jutro jade na komunię więc raczej musze zapomniec na ten czas o diecie. niebędę miała okazji ugotować sobie czegoś sbeckiego. ale będę sie starała wybierać produkty chude i zdrowe. jednak wiem że bez wpadek się nieobedzie jakos mnie to niemartwi bo w koncu walcze dzielnie i jeden dzień z wpadką niebędzie miał znaczenia.

menu na dzis
śniadanie
4 styropianki z pomidorem i żywiecką
II śniadanie
3 platereki szynki i jajecznica z 1 jaja
obiad
1 jajo, ogórek, kluski razowe
kolacja
1 grahamka, 2 małe kotleciki mielone SB, jajo
przekąska
banan
przekaska
2 kostki czekolady i kakao

17 maja 2012 , Skomentuj

menu na dziś
śniadanie
5 pierogów SB
II śniadanie
bułka fitness
przekąska
banan
obiad
pizza SB
kolacja
pizza SB
przekąska
kakao

17 maja 2012 , Komentarze (4)

PRZEPIS NA PIZZE SAUTH BATCH

ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g drożdży
szklanka wody ciepłej

1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

do mąki wkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. mieszamy do uzyskania jednolitej masy która będzie odklejać się od miski ( ciasto musi byc sprężyste ) kilka razy z impetem uderzyć ciastem o blat. odstawić ciasto na 15 do 20 minut do wyrośniecia. gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz z olejem rzepakowym.

wałkujemy cisasto na cienki placek. pieczemy na papierze do pieczenia.

sos do pizzy:
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka orenago ( ja miałam suszone ale lepsze bedzie świeże )
1 łyżeczka bazyli
0,5 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka fruktozy
sól
pieprz
ostra papryka

wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy w blenderze.

dodatki do pizzy:
mozzarella lighit 100 g( male kuleczki )
pieczarki jakieś 150 g
6 plasterków salami w papryce ( może być szynka wędzona )
1 pomidor lub 6-8 pomidorów koktajlowych
można dodać jak ktoś lubi czarne oliwki

rozwałkowane ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy dodatki. piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni, piec 12 minut bez termobiegu.



z moich obliczeń wynika że pizza ma jakies 1100 kcal. jednak porcja którą spokojnie można się najeść na 280 kcal.

16 maja 2012 , Komentarze (1)

menu na dziś
sniadanie
4 styropianki, 3 plasterki szynki, 1 plaster sera lighit
II śniadanie
banan
obiad
2 kotlety mielone ( mieso z farszu z wczorajszych pierogow ) kluski razowe zrobione z resztek od ciasta z pierogow
przekaska
mandarynka
kolacja
kostka twarogu , 2 kostki czekolady , 1 czubata łyżeczka fruktozy
przekąska
błonnik

15 maja 2012 , Komentarze (9)

PIEROGI Z MIĘSEM Z KURCZAKA ;-)
CIASTO
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
1 duże jajo
szczypta soli ( właściwie to 2 szczypty ponieważ mąka pełnoziarnista jest bardziej mdła )
ciepła woda ( jakieś 200 ml, to zależy jak bardzo wilgotna jest mąka )

FARSZ
1 duża pierś z kurczaka ( jakieś 500 g )
1 duże jajo
150 g pieczarek
1 duza cebula
2 łyżeczki musztardy dijon
1 ząbek czosnku
sos sojowy
1/2 pęczka świeżej pietruszki
sól, piepsz, majeranek, bazylia

ciasto. łączyny wszystkie skladni i wyrabiamy az do uzyskania jednolitej masy. ciasto musi być spreżyste. odkladamy żeby mogło sobie odpoczać. rozwałkowujemy na bardzo cienkie plastry. szklanką wycinamy okrągłe kształtki.

farsz. cebulę i pieczarki siekamy na bardzo drobną kosteczkę dusimy na patelni ( ja oczywiście bez grama tluszczu poprostu na wodzie. gdy woda cała odparuje dodajemy do wcześniej zmielonej piersi kurczaka. mieszamy dodajemy jajko. wyciskamy ząbek czosnku dodajemy musztardę oraz przyprawy do smaku. ( oczywiscie jeśli ktoś ma ochotę może użyc innych przypraw, to jest moja warjacja kazdy ma inny smak więc polecam żeby każdy zrobił to po swojemu ) gdy farsz bedzie jednolity nakładamy malą lyżeczką do ciasta zaciskamy palcami brzegi ( dla lepszego efektu radzę jeszcze przegi zacisną widelcem )
wrzucamy do osolonej wrzacej wody gotujemy jakieś 5 minut.

czas przygotowania wsztstkiego jakieś 30 do 40 minut ;-)



wyszło mi jakieś 50 pierogow. ( została mi 1/3 ciasta ze scinkow i 1/2 mięsa ) wszystkie mają około 1126 kcal. jeden wychodzi 23 kcal. porcja ma 180 kcal ;-)

15 maja 2012 , Komentarze (2)

menu na dziś
sniadanie
1 bułka grahamka z serkiem turek 5% tłuszczu i z szybką
II śniadanie
banan
obiad
pierogi z miesem z kurczaka ( oczywiście SB )
kolacja
pierogi z miesem z kurczaka ( były tak dobre że zjadłam jeszcze jedną porcję na kolacje )
przekąska
gruszka
przekaska
kakao gorzkie z 1 lyżeczką fruktozy ;-)

oczywiscie był też fitness a właściwie to ZUMBA

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.