PRZEPIS NA PIZZE SAUTH BATCH
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g drożdży
szklanka wody ciepłej
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
do mąki wkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. mieszamy do uzyskania jednolitej masy która będzie odklejać się od miski ( ciasto musi byc sprężyste ) kilka razy z impetem uderzyć ciastem o blat. odstawić ciasto na 15 do 20 minut do wyrośniecia. gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz z olejem rzepakowym.
wałkujemy cisasto na cienki placek. pieczemy na papierze do pieczenia.
sos do pizzy:
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka orenago ( ja miałam suszone ale lepsze bedzie świeże )
1 łyżeczka bazyli
0,5 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka fruktozy
sól
pieprz
ostra papryka
wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy w blenderze.
dodatki do pizzy:
mozzarella lighit 100 g( male kuleczki )
pieczarki jakieś 150 g
6 plasterków salami w papryce ( może być szynka wędzona )
1 pomidor lub 6-8 pomidorów koktajlowych
można dodać jak ktoś lubi czarne oliwki
rozwałkowane ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy dodatki. piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni, piec 12 minut bez termobiegu.
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g drożdży
szklanka wody ciepłej
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
do mąki wkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. mieszamy do uzyskania jednolitej masy która będzie odklejać się od miski ( ciasto musi byc sprężyste ) kilka razy z impetem uderzyć ciastem o blat. odstawić ciasto na 15 do 20 minut do wyrośniecia. gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz z olejem rzepakowym.
wałkujemy cisasto na cienki placek. pieczemy na papierze do pieczenia.
sos do pizzy:
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka orenago ( ja miałam suszone ale lepsze bedzie świeże )
1 łyżeczka bazyli
0,5 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka fruktozy
sól
pieprz
ostra papryka
wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy w blenderze.
dodatki do pizzy:
mozzarella lighit 100 g( male kuleczki )
pieczarki jakieś 150 g
6 plasterków salami w papryce ( może być szynka wędzona )
1 pomidor lub 6-8 pomidorów koktajlowych
można dodać jak ktoś lubi czarne oliwki
rozwałkowane ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy dodatki. piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni, piec 12 minut bez termobiegu.
z moich obliczeń wynika że pizza ma jakies 1100 kcal. jednak porcja którą spokojnie można się najeść na 280 kcal.
blondyna01m
18 maja 2012, 20:48smakowicie wyglada:))))
verteye
18 maja 2012, 12:28Ale smaki ;)
NowaLepszaJa
17 maja 2012, 23:25Jeszcze bardziej mi sie jesc zachcialo.. :/ ale pysznie wyglada :)