PIEROGI Z MIĘSEM Z KURCZAKA ;-)
CIASTO
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
1 duże jajo
szczypta soli ( właściwie to 2 szczypty ponieważ mąka pełnoziarnista jest bardziej mdła )
ciepła woda ( jakieś 200 ml, to zależy jak bardzo wilgotna jest mąka )
FARSZ
1 duża pierś z kurczaka ( jakieś 500 g )
1 duże jajo
150 g pieczarek
1 duza cebula
2 łyżeczki musztardy dijon
1 ząbek czosnku
sos sojowy
1/2 pęczka świeżej pietruszki
sól, piepsz, majeranek, bazylia
ciasto. łączyny wszystkie skladni i wyrabiamy az do uzyskania jednolitej masy. ciasto musi być spreżyste. odkladamy żeby mogło sobie odpoczać. rozwałkowujemy na bardzo cienkie plastry. szklanką wycinamy okrągłe kształtki.
farsz. cebulę i pieczarki siekamy na bardzo drobną kosteczkę dusimy na patelni ( ja oczywiście bez grama tluszczu poprostu na wodzie. gdy woda cała odparuje dodajemy do wcześniej zmielonej piersi kurczaka. mieszamy dodajemy jajko. wyciskamy ząbek czosnku dodajemy musztardę oraz przyprawy do smaku. ( oczywiscie jeśli ktoś ma ochotę może użyc innych przypraw, to jest moja warjacja kazdy ma inny smak więc polecam żeby każdy zrobił to po swojemu ) gdy farsz bedzie jednolity nakładamy malą lyżeczką do ciasta zaciskamy palcami brzegi ( dla lepszego efektu radzę jeszcze przegi zacisną widelcem )
wrzucamy do osolonej wrzacej wody gotujemy jakieś 5 minut.
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
1 duże jajo
szczypta soli ( właściwie to 2 szczypty ponieważ mąka pełnoziarnista jest bardziej mdła )
ciepła woda ( jakieś 200 ml, to zależy jak bardzo wilgotna jest mąka )
FARSZ
1 duża pierś z kurczaka ( jakieś 500 g )
1 duże jajo
150 g pieczarek
1 duza cebula
2 łyżeczki musztardy dijon
1 ząbek czosnku
sos sojowy
1/2 pęczka świeżej pietruszki
sól, piepsz, majeranek, bazylia
ciasto. łączyny wszystkie skladni i wyrabiamy az do uzyskania jednolitej masy. ciasto musi być spreżyste. odkladamy żeby mogło sobie odpoczać. rozwałkowujemy na bardzo cienkie plastry. szklanką wycinamy okrągłe kształtki.
farsz. cebulę i pieczarki siekamy na bardzo drobną kosteczkę dusimy na patelni ( ja oczywiście bez grama tluszczu poprostu na wodzie. gdy woda cała odparuje dodajemy do wcześniej zmielonej piersi kurczaka. mieszamy dodajemy jajko. wyciskamy ząbek czosnku dodajemy musztardę oraz przyprawy do smaku. ( oczywiscie jeśli ktoś ma ochotę może użyc innych przypraw, to jest moja warjacja kazdy ma inny smak więc polecam żeby każdy zrobił to po swojemu ) gdy farsz bedzie jednolity nakładamy malą lyżeczką do ciasta zaciskamy palcami brzegi ( dla lepszego efektu radzę jeszcze przegi zacisną widelcem )
wrzucamy do osolonej wrzacej wody gotujemy jakieś 5 minut.
czas przygotowania wsztstkiego jakieś 30 do 40 minut ;-)
wyszło mi jakieś 50 pierogow. ( została mi 1/3 ciasta ze scinkow i 1/2 mięsa ) wszystkie mają około 1126 kcal. jeden wychodzi 23 kcal. porcja ma 180 kcal ;-)
Pulchna1988
26 maja 2012, 22:00jutro robie te pierogi:)
baterflai
16 maja 2012, 16:59wow, super! uwielbiam SB, schudłam na niej 20 kg - pysznie i zdrowo... a te pierogi wyglądają obłędnie! chyba się na nie niedługo skuszę! pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów!
blondyna01m
16 maja 2012, 08:16no przepisiak super;) chyba go skubne sobie i zrobie takie:)
hearmyname
15 maja 2012, 23:06Super super super ! Aż się głodna zrobiłam :D
blue.cherry
15 maja 2012, 23:02Wygladaja bardzo zachecajaco. Na pewo wyprobuje przepis.
UglyDucklingGoingSwan
15 maja 2012, 23:00pycha!!!!!!!!!!! zrobie sobie w weekend, dzieki za przepis xxx
rozweselona
15 maja 2012, 22:59wyglądają strasznie.... przepysznie :D aż mi ślinka pociekła :D