Kluski (92,1%): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, tapioka, sól, skrobia modyfikowana: E 1420, cukier, stabilizatory: trifosforan pentasodowy, guma guar; substancje spulchniające: węglan potasu, węglan sodu; kurkuma.
Dodatki smakowe (7,9%): rafinowany olej palmowy, sól, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy; suszone warzywa: marchew, zielona cebula, kolendra; curry w proszku (zawartość w dodatkach smakowych: 6%): kurkuma, anyż, goździk, nasiona kolendry, cynamon; pieprz, czosnek, chili, trawa cytrynowa, aromat, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz: E 306.
*trifosforan pentasodowy- sól sodowa wytwarzana syntetycznie, wykorzystywana jako stabilizator, emulgator. Traktowana jako nieszkodliwa jednak w nadmiernych ilościach może powodować problemy z metabolizmem.
*węglan potasu- syntetyczna substancja dodatkowa służąca jako substancja spulchniająca. Oficjalnie uznana przez UE jako nieszkodliwa. Jednak duże spożycie może podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i wywoływać zaburzenia w jego działaniu.
*glutaminian monosodowy- glutaminian był dawniej produkowany z wodorostów w krajach Wschodu, obecnie otrzymuje się go głównie z glutenów zbożowych, jak gluten pszenny, kukurydziany i sojowy, a także z roztworów powstających przy produkcji cukru buraczanego oraz przez mikrobiologiczną fermentację węglowodanów. Glutaminian monosodowy jest uznanym standardem przy identyfikacji przypraw w kilku handlowych recepturach spożywczych. Używa się go głównie do zup w puszkach i w proszku, oraz do niektórych wyrobów mięsnych, warzywnych, drobiowych i rybnych. Jego nadmierne spożycie powoduje: pieczenie w okolicach karku, mdłości, uczucie ucisku w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, bóle migrenowe. Przegląd licznych badań epidemiologicznych nad wpływem glutaminianu sodu na zdrowie wykazały , że jest on substancją bezpieczną, mimo wszystko
naukowcy z japońskiego uniwersytetu odkryli, że u szczurów karmionych dietą z dużą domieszką glutaminianu sodu dochodziło do utraty wzroku i zmniejszenia grubości siatkówki.
*guanylan disodowy [E627]- to organiczny związek chemiczny, otrzymywany z suszonych ryb i glonów morskich. Pełni funkcję wzmacniacza smaku. Jest około 15 razy silniejszy od glutaminianu sodu. Nie może być stosowany w żywności przeznaczonej do spożywania przez dzieci poniżej 12 tygodnia życia.
*inozynian disodowy [E631]- zaliczany do substancji nieszkodliwych! Niby- bo jednak powinny go unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową. Nadmiar wywołuje bóle głowy, nudności i przyspieszone bicie serca
Wniosek jest dla mnie prosty, tego czegoś nie nazwałabym zupką ale mieszanką syntetycznych dodatków wymieszanych z kilkoma zdrowymi produktami. Na pewno nie powiem smacznego! Ocena: Negatywna
Dziś oceniłam tylko 3 produkty. Kategoria "dania gotowe", mówi sama za siebie. Owszem, dania może i są gotowe ale jaka jest ich prawdziwa wartość odżywcza?- żadna. Szczerze, jeśli miałabym wybierać między zjedzeniem takiej zupki na obiad a głodowaniem wolałabym nie zjeść nic!