Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Produkty pod lupą


1.Pierwszy na odstrzał poleci dość popularny serek kanapkowy Almette!

SKŁAD:
Ser twarogowy, woda, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Spulchniony azotem. Termizowany.

*mleko w proszku
- na pozór nic groźnego no bo przecież to mleko ale zaraz zaraz pod tą łagodnie brzmiącą nazwą nie kryje się nic dobrego. Jest to mleko poddane procesowi pasteryzacji, odwadnianiu i działaniu powietrza o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pod wpływem tych czynników staje się sypkim preparatem. Mleko odtłuszczone znajduje się w wielu produktach takich jak jogurty, kefiry, maślanki czy napoje mleczne. Prawda jest taka, że mleko w proszku ma mało wspólnego z prawdziwym mlekiem.

*kwas cytrynowy [ E330]- substancja nie groźna, na pozór oczywiście. Spożywana w dużych ilościach może powodować problemy z przyswajaniem wapnia i powodować opryszczkę

Podsumowując, nie ma tragedii ale serek nie tryska też zdrowiem. Osobiście uważałabym z jego nadmiernym spożywaniem. Chyba lepiej zainwestować w zwykły biały twaróg i doprawić go łyżką śmietany/jogurtu z przyprawami. Ocena: Neutralny

2. Maślanka truskawkowa

SKŁAD:
Maślanka naturalna pasteryzowana, cukier, wsad owocowy - truskawka 3%, aromaty identyczne z naturalnymi, mleko w proszku, żywe kultury bakterii mlekowych, kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus casei.

Teoretycznie nie ma do czego się przyczepić. Oczywiście mogłoby być lepiej ale jak na dzisiejszy schemizowany świat maślanka daje radę. Martwić nas może jedynie zawartość cukru ale i tak lepszy cukier niż jego "słodzikowe" odpowiedniki. Ocena: Pozytywna


3. Mleko Gostyń Zagęszczone

SKŁAD:
100g produktu zawiera nie mniej niż 7,5% tłuszczu, 20% suchej masy mleka, stabilizatory: cytrynian trisodowy, fosforan disodowy.

Tutaj mamy pełne pole do popisu jeśli chodzi o wytykanie producentowi jak złe składniki umieścił w swoim produkcie.Dobrze, może trochę przesadzam ale tak naprawdę patrząc na skład nie widzimy w nim nic naturalnego . Przede wszystkim:
*cytrynian trisodowy [E331]- sole sodowe znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnią ważną rolę w funkcjach metabolicznych, na skale przemysłową produkowane są z melasy za pomocą pleśni. Naukowe źródła mówią iż cytrynian sodowy nie przynosi skutków ubocznych bo jest całkowicie przyswajany przez organizm. Rzadko powoduje reakcje alergiczne.

*fosforan disodowy [E339]- na skalę produkcyjną produkowany z fosforanów wydobywanych w Stanach Zjednoczonych, stosowany głównie do produkcji mleka oraz jako zabielacz w napojach. Dopuszczalne dzienne spożycie to 70mg/kg masy ciała. Brak informacji na temat skutków ubocznych. Jednak jak widzimy nie jest to substancja którą nasz organizm sam produkuje ani nie znajduje się w organizmach żywych. Właśnie z tego powodu podchodziłabym sceptycznie do produktów go zawierających

Ocena: Negatywna

4. Jogurt Danone Fantasia czekoladowy

SKŁAD:
Mleko pasteryzowane, śmietanka, kulki w czekoladzie (czekolada 75%) (cukier, tłuszcz kakowy, ryż, mąka pszenna, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, słód jęczmienny, emulgator: lecytyna sojowa, syrop glukozowy, sól, laktoza, słodka serwatka w proszku, substancje zagęszczające: guma arabska, aromat: wanilina, skrobia modyfikowana, olej roślinny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii jogurtowych.
Zawiera gluten, soję. Może zawierać śladowe ilości orzechów i orzeszków arachidowych.

Uwaga uwaga! oto jeden z czołowych producentów jogurtów w Polsce. Na pewno każdy z nas ze smakiem pałaszował wyżej wskazany deser- no właśnie, dobre określenie- deser. Bo na pewno nie jest to jogurt! Przyznam szczerze, że sama jestem w szoku gdy patrzę na skład. A co się kryje pod tymi nazwami dokładniej?

*tłuszcz kakaowy- jest on wydobywany z ziaren kakaowca, ale w  jaki sposób? dzięki procesowi ekstrakcji, gdzie następnie zostaje poddany procesowi rafinacji ( dla nie wtajemniczonych- rafinacja- to nic innego jak oczyszczanie substancji w celu nadania im określonych właściwości np. pozbawienia zabarwienia lub zapachu pod wpływem substancji chemicznych takich jak kwasy i zasady lub sposobów mniej inwazyjnych czyli fizycznych). Tłuszcz kakaowy ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym

*lecytyna sojowa- niby nic w niej szkodliwego bo przecież to pochodna soi, tylko... no właśnie, dziś większość soi pochodzi z upraw GMO czyli modyfikowanych genetycznie a przecież nikt z nas do końca nie wie jaki wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie tych produktów

*guma arabska [E414]- mieszanina polisacharydów otrzymywana z drzew Acacia. Wykorzystywana jako substancja służąca do zagęszczania, stabilizacji i emulgacji. Uwaga- może wywoływać duszności, astmę, katar, wysypki

*pomijam tutaj inne negatywne produkty które bezpośrednio nie są dla nas szkodliwe jednak nie przynoszą też korzyści dla naszego organizmu, takie jak: cukier, wszelkie aromaty, odtłuszczone mleko w proszku , skrobia modyfikowana. " Jogurt" nie jest przeznaczony dla bezglutenowców gdyż zawiera gluten.

Czy zwykły jogurt czekoladowy musi mieć w sobie aż tyle "ulepszaczy"? Chyba wolę zjeść zwykły jogurt naturalny ze startymi wiórkami z gorzkiej czekolady... Ocena: Negatywna


5. Ser Favita 12 %

SKŁAD:
mleko pasteryzowane, sól spożywcza, regulator kwasowości E575, podpuszczka mikrobiologiczna

*regulator kwasowości E575- grupa tzw. glukonianów, produkt syntetyczny, zastosowany do przeciw zbrylania

Ser ma dobry skład, oprócz regulatora kwasowości nie ma się do czego przyczepić. Także jedzmy ser Favita!:D Ocena: Pozytywna




  • Oniaaa

    Oniaaa

    6 listopada 2013, 20:15

    W takim razie zaczynamy pić maślankę hehe :) Bardzo dobry wpis :)

  • kala1212

    kala1212

    6 listopada 2013, 20:08

    fajnie opisane ;) masz rację co do tych produktów ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.