Kebab jest tradycyjnym daniem kuchni orientalnej, które znalazło uznanie na całym świecie.  W oryginalnym wydaniu rzeczywiście jest pełnowartościowym posiłkiem. Niestety obecnie najczęściej można natrafić na tani fast food, który z prawdziwym kebabem wspólną ma jedynie nazwę. Ze względu na niską jakość składników jest to zazwyczaj obfitująca w nasycone tłuszcze, kaloryczna bomba. 

Według brytyjskich badań, w których sprawdzono blisko 500 kebabów, jeden zawiera średnio około 1000 kcal i blisko 6 g soli (tyle wynosi norma dla dorosłego człowieka na cały dzień!). Wprawdzie badania były przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, ale nie ma się co łudzić, że w Polsce jest lepiej.

Wysoka zawartość tłuszczu, soli oraz kaloryczność to niestety nie jedyny problem. Znacznie więcej kontrowersji budzą produkty, które trafiają do kebabu. Niejednokrotnie słyszy się o składnikach niewiadomego pochodzenia, czy o braku przestrzegania jakichkolwiek zasad higieny. Niestety potwierdza to sanepid. Fermentujące sosy, przeterminowane mięso, inny rodzaj mięsa niż deklarowany - to tylko niektóre z uchybień, na które natrafili inspektorzy odwiedzający lokale gastronomiczne serwujące dania typu fast food. Zjedzenie takiego kebabu może skończyć się uporczywymi  zatruciami pokarmowymi, przez które z pewnością urlopu nie będziemy miło wspominać.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kebabu?

Nie chcąc  zakłócać błogiego lenistwa jakie ogarnia nas podczas wakacji, zazwyczaj decydujemy się na jedzenie „na mieście”. W pewnym stopniu możemy jednak zadbać o kaloryczność i jakość jedzenia, które wybieramy. Nie można przecież generalizować. Nie wszystkie lokale gastronomiczne oferują nam „śmieci” upchane w bułkę. Zdarzają się takie, które stawiają na jakość i tym starają się przyciągnąć klientów.

 

Przy wyborze kebabu warto zwrócić uwagę na:

  1. Pieczywo – najmniej kalorycznym wyborem będzie kebab w cienkim cieście. Najlepiej pełnoziarnistym.
  2. Warzywa i surówki – powinny być świeże, przechowywane w warunkach chłodniczych, a nie kilkudniowe wyjęte z plastikowych kubłów, czy worków.
  3. Mięso – to wykorzystywane do kebabów zazwyczaj  skrawane jest z pionowego rusztu. Powinno mieć widoczne płaty mięsa, jeśli natomiast ma wygląd jednolitej masy, najprawdopodobniej jest to kiepskiej jakości mięso mielone.
  4. Sos – Większość oferowanych sosów zawiera majonez. Jeśli jest możliwość wyboru, lepiej zdecydować się na ten na bazie jogurtu lub warzyw.

Kebab może być pełnowartościowy!

Kebab wcale nie musi być kaloryczny, a jego składniki mogą być źródłem witamin, pełnowartościowego białka i węglowodanów złożonych.  Jednak by mieć stu procentową pewność, że taki właśnie będzie, musimy przygotować go sami. Nie jest to jednak zbyt czasochłonne,  zajmie to nie więcej niż 20-30 minut.

/gfx/news/noscale_6864_1406704687.jpg
Własnoręcznie przygotowany kebab w pieczywie pełnoziarnistym (150 g) z porcją warzyw, pieczarek, pieczonego mięsa z piersi kurczaka oraz sosem pomidorowo-paprykowym ma 520 kcal, czyli blisko połowę mniej niż taki z lokalu fast food.

Wystarczy wybrać odpowiednie pieczywo i dodatki:

  • Pieczywo można przygotować samemu w formie tortilli lub pity. A gdy mamy mniej zapału lub czasu, możemy je kupić. W piekarniach coraz częściej można natrafić na pełnoziarniste bułki do kebabów, czy hamburgerów.
  • To jakie warzywa włożymy do kebabu zależy od naszych upodobań. Nie musimy się martwić ich kalorycznością, wystarczy zadbać o to by były świeże. Najlepiej sięgnąć po warzywa sezonowe. Zazwyczaj do kebabów trafiają pomidory, ogórki, cebula, papryka, różnego rodzaju sałaty, kapusty, czy oliwki. Ale mogą to też być na przykład: brokuły, rzodkiewka lub cukinia.
  • Mięso powinno być chude najlepiej pieczone, gotowane lub grillowane. Równie dobrze można wykorzystać ryby. Świetnie nadaje się do tego na przykład łosoś. W wersji wegetariańskiej można użyć roślin strączkowych i przygotować falafel z ciecierzycy.
  • Najwięcej kalorii możemy "zaoszczędzić" na sosie. 75 gram sosu czosnkowo-jogurtowego to około 50 kcal. A sos przygotowany z pomidorów i papryki będzie miał ich jeszcze mniej. Dla porównania kupny sos majonezowo- czosnkowy w tej samej porcji zawiera 320 kcal.