Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Z czego składa się ser?
  • Z czego składa się wyrób seropodobny?
  • Jak rozpoznać wyrób seropodobny?
  • Czy wyrób seropodobny jest gorszy?

Z czego składa się ser?

Z czego robi się ser? Prawdziwy żółty ser otrzymuje się go z mleka lub śmietanki podczas specjalnej obróbki tych składników. Prawdziwy ser powstaje z udziałem enzymu: podpuszczki, która ścina białko mleka lub przez zakwaszenie bądź wykorzystując oba te czynniki. Zatem w składzie prawdziwego sera powinny się znaleźć wspominane wcześniej elementy. Jeśli ich nie ma, to nie jest to prawdziwy ser, tylko produkt seropodobny.

 W prawdziwym serze mogą znaleźć się także:

  • chlorek wapniowy - zwiększa zawartość wapnia w serze i wpływa na jego lepsze wiązanie
  • azotan potasowy – hamuje rozwój bakterii
  • barwniki – naturalne: beta-karoten lub annato
  • zakwas/bakterie.


Prawdziwy ser żółty jest produktem tłustym. Zawartość tłuszczu w serze można rozpoznać po jego twardości. Im twardszy ser, tym ma więcej tłuszczu. 

/gfx/news/noscale_6881_1406632771.jpg

Z czego składa się wyrób seropodobny?

Z czego robi się produkt seropodobny? Jest to produkt, który wygląda jak ser, ale nim nie jest. Często na opakowaniu znajdziemy określenie „seropodobny”, jeśli producent uczciwie znakuje wyprodukowaną przez siebie żywność. W wyrobach tego typu składniki pełnowartościowe np. obecny w prawdziwym serze tłuszcz mlekowy zastępuje się całkowicie lub częściowo olejem roślinnym (palmowym). Dla przypomnienia olej palmowy niekorzystnie wpływa na zdrowie. Może przyczyniać się do podwyższania poziomu cholesterolu i wpływać negatywnie na układ krążenia. Tłuszcz może być zastępowany także mieszaniną białek roślinnych (np. soi, orzechów, grochu i zbóż) i węglowodanów.

/gfx/news/noscale_6881_1406632922.jpg
Ser po lewej czy po prawej?

Jak rozpoznać wyrób seropodobny?

Niestety sporo wyrobów seropodobnych udaje prawdziwy żółty ser. Taki produkt najczęściej jest celowo źle oznakowany. Wyglądem i smakiem może nie różnić się od prawdziwego sera. Tylko skomplikowanymi metodami m.in. chromatografią, kalorymetrią czy immunoenzymatyczną można takie zafałszowanie wykryć. Wizualnie nie da się rozróżnić sera od wyrobu seropodobnego, więc konsument musi zaufać swojej intuicji. Podpowiedzią może być cena (niestety nie zawsze), jeśli niska, to jest duże prawdopodobieństwo, że to wyrób seropodobny. Na zdjęciu wyrób seropodobny i ser różnią się co prawda barwą. Jednak to nie jest wyróżnik, gdyż sery także są barwione i mogą być bledsze lub ciemniejsze.

/gfx/news/noscale_6881_1406633053.jpg
Od lewej: wyrób seropodobny (oznakowany prawidłowo), od prawej: ser. Oba z dodatkiem barwnika annato. 

Zdaniem Beaty Majchrzak – naczelnika Wydziału Artykułów Pochodzenia Zwierzęcego z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej: - zafałszowania serów żółtych wynoszą niespełna 5%. Dotyczy to jednak wszystkich rodzajów nieprawidłowości, w tym np. dodatku mleka krowiego do sera o nazwie „kozi” lub „owczy” itd.  - Kara za wprowadzenie takiego produktu  do obrotu to 10% przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym nałożenie kary, a nie jest niższa niż 1000 zł – dodaje Pani Majchrzak.

/gfx/news/noscale_6881_1406634260.jpg
Wyrób seropodobny ma czasami takie "wiórki" po pokrojeniu jak widać na plastrach obok

Czy wyrób seropodobny jest gorszy?

Wykonaliśmy prosty test z wykorzystaniem prawdziwego sera i produktu seropodobnego pod względem jego przydatności do przygotowania pizzy czy tostów. Który z nich bardziej się ciągnie? Praktycznie oba ładnie się "stopiły". Apetyczniej wyglądał prawdziwy ser. Jednak to na pewno kwestia gustu. Pytając przypadkowe osoby, który produkt jest smaczniejszy, sporo osób wskazywało na wyrób seropodobny.

Nie ma co demonizować wyrobów seropodobnych szczególnie wtedy, gdy producent jawnie informuje nas o tym, że jego produkt serem nie jest. Wyroby seropodobne będą miały niższą wartość odżywczą, ale i cenę. Zatem jeśli czytamy etykiety, to świadomie dokonujemy lub nie wyboru takiego produktu. Gorzej gdy wyrób seropodobny udaje prawdziwy ser żółty, a producent nie deklaruje tego, na opakowaniu. Wtedy rozpoznanie różnicy dla przeciętnego konsumenta jest praktycznie niemożliwe.

Wiedzieliście z czego składa się prawdziwy ser? Zwracaliście wcześniej uwagę jaki ser wybieracie? Który ser lubicie najbardziej? Dajcie znać w komentarzach!