Lody, czyli po prostu zamrożone desery mogą powstawać z:
-produktów mlecznych,
-zamrożonej masy owoców i cukru (sorbety),
-wody z dodatkami, np. owoców czy innych dodatków smakowych (wodne).
Jedz je same
Przede wszystkim unikaj tych z dodatkiem czekolady, nie jedz ich z bitą śmietaną czy rurkami waflowymi, różnymi sosami, nawet tymi owocowymi (mają bardzo duży dodatek substancji słodzących). Są to dodatkowe, całkiem niepotrzebne kalorie. Możesz kupić je w różnej formie. Które wybrać? Lody na patyku to dobry wybór, zjesz odliczoną porcję i nie będzie Cię kusiło, aby sięgnąć po kolejną, tak jak może być w przypadku lodów sprzedawanych pojemnikach o dużej pojemności. Pewnie lubisz lody w wafelku, jednak lepiej z niego zrezygnuj i poproś o nałożenie ich do plastikowego kubeczka. Wafelek to też dodatkowe kalorie.
Jogurty mrożone
Coraz częściej w większych miastach, szczególnie w galeriach handlowych możesz spotkać mrożone jogurty, zamawiasz jogurt i możesz dodatkowo skomponować z niego deser, dodając owoce, musli, orzechy, słodycze (słodyczy nie wybieraj!). Pamiętaj, aby ta porcja była rozsądna. Jeśli dobierzesz do niej świeże owoce i orzechy, będzie to super drugie śniadanie. Wybór ten będzie zdecydowanie bardziej trafny niż kupno lodów przygotowanych ze śmietany czy jajek. Jego kolejną zaletą jest zawartość bakterii fermentacyjnych. Większość z tych miejsc podaje, że 100 g jogurtu mrożonego ma 100 kcal. Czyli nie jest produktem wysokokalorycznym. Oczywiście zawiera dodatek cukru (ok. 20g), jednak ma w sobie mało tłuszczu (0.5g), dlatego spokojnie możesz czasem po niego sięgać. Oczywiście staraj się nie przesadzić z dodatkami, aby kilkakrotnie nie podnieść liczby kalorii. Warto zapytać też obsługę, jaki jest skład takiego jogurtu, pamiętajmy, że im krótsza lista składników, tym prawdopodobniej produkt ten jest bardziej wartościowy.
Lodziarnie
Fakt, że coraz większą uwagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania sprawił, że popularne stały się lodziarnie czy wytwórnie lodów. Codziennie oferują inne smaki i zapewniają, że ich lody składają się w 100% z naturalnych składników. Dostępne są tam lody przygotowywane na mleku/śmietanie z dodatkiem jaj oraz sorbety. Oczywiście lody te najczęściej zawierają cukier. Jednak są to zdrowe słodycze, zawierają mleko, owoce i nie mają żadnych nienaturalnych składników. Dlatego jak najbardziej możesz wybrać się na spacer do takiej lodziarni i zjeść tam podwieczorek.
Co wybrać w sklepie?
Czasami nie mamy możliwości kupna wcześniej wspomnianych deserów. W takim razie, po co sięgnąć w sklepie? Nie oczekujmy, że będą to lody o tak krótkiej liście składników jak poprzednie. Będą miały mnóstwo dodatków, począwszy od syropu glukozowo-fruktozowego, uważanego za winowajcę epidemii otyłości. Najprawdopodobniej będą zawierały też stabilizatory i zagęstniki (np. pektyna, guma guar, guma ksantanowa,mączka chleba świętojańskiego) oraz tłuszcz roślinny czy barwniki. Jednak przyjmuję, że nie będziesz ich spożywać codziennie i będzie to sporadyczny grzeszek, dlatego skupię się przede wszystkim na ich kaloryczności.
Big milk- 100 ml- 75 kcal
Big milk bambi-100 ml- 160 kcal
Sorbet z mango Grycan- 100 ml- 76kcal
Śmietankowa porcyjka Grycan 100 ml- 158 kcal
Jak widzisz kaloryczność lodów jest bardzo różna, dlatego warto czytać ich skład. Staraj się wybierać te, które mają najmniej składników, zwróć uwagę na ich kaloryczność. Czasem możesz pozwolić sobie na takie słodycze, z pewnością są bardziej wartościowe niż większość batoników. Jeśli masz okazję zjeść lody tradycyjne z lodziarni lub jogurt mrożony, pozwól sobie na to, pamiętając o wcześniejszych radach. Zachęcam Cię też do przygotowania własnego jogurtu mrożonego. Zmiksuj jogurt naturalny z owocami, np. truskawkami, malinami czy mango, przełóż go do kubeczka i włóż do zamrażarki, mieszaj co 20-30 minut, kiedy jego konsystencja będzie Ci odpowiadała zjedz go ze smakiem J.
Komentarze
serce.justyna
5 lipca 2019, 12:23
Ciekawe
wie58
2 kwietnia 2017, 01:09
:)
wie58
9 marca 2017, 22:55
Nabrałam ochoty
Kiara123
12 lutego 2017, 19:07
Uwielbiam robić sorbety z truskawek ♥
am1980
17 stycznia 2017, 09:05
czemu to takie dobre...
wie58
10 kwietnia 2016, 01:23
Tylko sorbet.
misiaczkowata
7 lutego 2016, 22:24
Dobry pomysl z tymi mrozonymi jogurtami;)
joannnnna
3 lutego 2016, 19:43
Sorbety owocowe sa super! Lody od czasu do czasu tez jeszcze nikomu nie zaszkodzily
KROWA21
27 stycznia 2016, 07:39
fajny artykuł. sorbety ohh tak
blondi770528
17 czerwca 2015, 09:33
kiedyś czytałam, że jedzenie lodów w lecie pomaga w odchudzaniu, bo dostarczamy do żołądka zimna i organizm musi go ogrzać więc spala tłuszcz
Matyldapletwal
14 maja 2015, 13:23
Zdecydowanie sorbety. Najlepiej cytrynowy lub jagodowy.
aniulewa
3 maja 2015, 23:51
świetny artykuł, podoba mi się sposób opisania problemu od różnych stron wraz z zaleceniami, poradami, dobrymi i złymi przykładami :) i spróbuję sobie tego jogurtu mrożonego :D
Grubaska.Aneta
5 marca 2015, 17:05
Lody rezerwuje tylko na czas lata.
MarzenaPecio
25 stycznia 2015, 17:24
Ja lubię grycana malagę i manhatana z jagodami ... Będzie ciężko w lecie nie zjeść, jakoś trzeba to będzie sobie ograniczyć, żeby efektów pracy nie popsuć
Eli1605
11 grudnia 2014, 07:26
Uwielbiam lody, szczególnie robione w domu i o każdej porze roku.
Overcomes
18 października 2014, 15:01
Ja uwielbiam lody, ale muszę się przekonać do tych mniej kalorycznyche. Dają fajne orzeźwienie :)
babciabasia3
13 października 2014, 21:26
Nie lubię lodów , ale lubie dodac łyżkę waniliowych bezpośrednio do kawy.
efter9
26 maja 2014, 08:35
Nie lubie lodów śmietankowych i tym podobnych kocham za to sorbety:) I to te które robie sama w domu:)
wilcza_jagoda
14 kwietnia 2014, 13:42
sorbety sa spoko
mona26r1
9 kwietnia 2014, 16:07
Ja kocham zappy a to bomba kaloryczna ;-)