Lody, czyli po prostu zamrożone desery mogą powstawać z:

-produktów mlecznych,

-zamrożonej masy owoców i cukru (sorbety),

-wody z dodatkami, np. owoców czy innych dodatków smakowych (wodne).


Jedz je same

Przede wszystkim unikaj tych z dodatkiem czekolady, nie jedz ich z bitą śmietaną czy rurkami waflowymi, różnymi sosami, nawet tymi owocowymi (mają bardzo duży dodatek substancji słodzących). Są to dodatkowe, całkiem niepotrzebne kalorie. Możesz kupić je w różnej formie. Które wybrać? Lody na patyku to dobry wybór, zjesz odliczoną porcję i nie będzie Cię kusiło, aby sięgnąć po kolejną, tak jak może być w przypadku lodów sprzedawanych pojemnikach o dużej pojemności. Pewnie lubisz lody w wafelku, jednak lepiej z niego zrezygnuj i poproś o nałożenie ich do plastikowego kubeczka. Wafelek to też dodatkowe kalorie.


Jogurty mrożone

Coraz częściej w większych miastach, szczególnie w galeriach handlowych możesz spotkać mrożone jogurty, zamawiasz jogurt i możesz dodatkowo skomponować z niego deser, dodając owoce, musli, orzechy, słodycze (słodyczy nie wybieraj!). Pamiętaj, aby ta porcja była rozsądna. Jeśli dobierzesz do niej świeże owoce i orzechy, będzie to super drugie śniadanie. Wybór ten będzie zdecydowanie bardziej trafny niż kupno lodów przygotowanych ze śmietany czy jajek. Jego kolejną zaletą jest zawartość bakterii fermentacyjnych. Większość z tych miejsc podaje, że 100 g jogurtu mrożonego ma 100 kcal. Czyli nie jest produktem wysokokalorycznym. Oczywiście zawiera dodatek cukru (ok. 20g), jednak ma w sobie mało tłuszczu (0.5g), dlatego spokojnie możesz czasem po niego sięgać. Oczywiście staraj się nie przesadzić z dodatkami, aby kilkakrotnie nie podnieść liczby kalorii. Warto zapytać też obsługę, jaki jest skład takiego jogurtu, pamiętajmy, że im krótsza lista składników, tym prawdopodobniej produkt ten jest bardziej wartościowy.


Lodziarnie

Fakt, że coraz większą uwagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania sprawił, że popularne stały się lodziarnie czy wytwórnie lodów. Codziennie oferują inne smaki i zapewniają, że ich lody składają się w 100% z naturalnych składników. Dostępne są tam lody przygotowywane na mleku/śmietanie z dodatkiem jaj oraz sorbety. Oczywiście lody te najczęściej zawierają cukier. Jednak są to zdrowe słodycze, zawierają mleko, owoce i nie mają żadnych nienaturalnych składników. Dlatego jak najbardziej możesz wybrać się na spacer do takiej lodziarni i zjeść tam podwieczorek.


Co wybrać w sklepie?

Czasami nie mamy możliwości kupna wcześniej wspomnianych deserów. W takim razie, po co sięgnąć w sklepie? Nie oczekujmy, że będą to lody o tak krótkiej liście składników jak poprzednie. Będą miały mnóstwo dodatków, począwszy od syropu glukozowo-fruktozowego, uważanego za winowajcę epidemii otyłości. Najprawdopodobniej będą zawierały też stabilizatory i zagęstniki (np. pektyna, guma guar, guma ksantanowa,mączka chleba świętojańskiego) oraz tłuszcz roślinny czy barwniki.  Jednak przyjmuję, że nie będziesz ich spożywać codziennie i będzie to sporadyczny grzeszek, dlatego skupię się przede wszystkim na ich kaloryczności.


Big milk- 100 ml- 75 kcal

Big milk bambi-100 ml- 160 kcal

Sorbet z mango Grycan- 100 ml- 76kcal

Śmietankowa porcyjka Grycan 100 ml- 158 kcal

 


Jak widzisz kaloryczność lodów jest bardzo różna, dlatego warto czytać ich skład. Staraj się wybierać  te, które mają najmniej składników, zwróć uwagę na ich kaloryczność. Czasem możesz pozwolić sobie na takie słodycze, z pewnością są bardziej wartościowe niż większość batoników. Jeśli masz okazję zjeść lody tradycyjne z lodziarni lub jogurt mrożony, pozwól sobie na to, pamiętając o wcześniejszych radach. Zachęcam Cię też do przygotowania własnego jogurtu mrożonego. Zmiksuj jogurt naturalny z owocami, np. truskawkami, malinami czy mango, przełóż go do kubeczka i włóż do zamrażarki, mieszaj co 20-30 minut, kiedy jego konsystencja będzie Ci odpowiadała zjedz go ze smakiem J.