Przedstawiamy propozycje na świąteczne babki naszych użytkowników. Jeśli nie masz pomysłu, wypróbuj, bo do świąt coraz bliżej.

 

Babka cytrynowa – 251 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: poemi74

 

Składniki:

250 g margaryny

4 jajka

250 g cukru pudru

250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

  • Margarynę rozpuścić i wystudzić
  • Żółtka oddzielić od białek, połączyć z cukrem pudrem i ucierać do momentu aż masa zjaśnieje
  • Do masy jajeczno-cukrowej dodać otartą skórkę z cytryny i sok, dobrze wymieszać
  • Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia
  • Stopniowo dodawać suche składniki do masy, wymieszać
  • Ubić pianę z białek i połączyć z powstałą wcześniej masą.
  • Foremkę babkową z rurą w środku wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać ciasto.
  • Piec 50-60 min w temp. 170 stopni.
  • Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem

 

Imbirowe babeczki – 163 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: meEffy

 

Składniki:

75 g mąki pszennej

75 g mąki żytniej

75 g miodu pszczelego

75 g melasy z buraków

75 g masła osełka

1 jajko

4 łyżki mleka

2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka przyprawy do piernika

0,5 łyżeczki sody

 

Sposób przygotowania:

  • Masło, miód i melasę (ostatecznie można zastąpić miodem) umieścić w garnku, podgrzewać do rozpuszczenia się masła i połączenia składników, przestudzić.
  • W misce połączyć suche składniki. Do masy miodowej dodać jajo i mleko, wymieszać. Przelać do suchych składników i wszystko dokładnie połączyć.
  • Ciasto przełożyć do foremek. Piec 20-25 minut w 180C.

 

Babeczki - 210 kcal/1 porcję

Autorka przepisu: Kajka1205

 

Składniki:

100 g mąki pszennej

150 g oleju

300 g cukru

1 szklanka mleka

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę (niecałe 2 szklanki), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki) i sól wymieszać razem.
  • Jajka (całe) wymieszać z olejem (ok. 150ml) i mlekiem (4/5szklanki).
  • Do mąki dodać mleko z jajami i olejem. Wymieszać . (Powstanie grudkowata masa)
  • Gęstą masę przełożyć do papierowych foremek muffinkowych (wypełnić je do 2/3 wysokości)
  • Włożyć do pieca na 10-15 minut w temp. 200C
  • Dowolnie udekorować :)


Jogurtowa babka czekoladowa – 205 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: pyzia1980

 

Składniki:

125 g masła

180 g cukru

2 jajka

400 g jogurtu greckiego

200 g mąki pszennej

70 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
  • Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając, wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
  • Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
  • Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
  • Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.