« Powrót do wyników wyszukiwania

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze, oleje, czekolady w proszku do picia na gorąco, budynie, ciasta, lody, margaryny, dżemy, marmolady, galaretki, śmietanka pasteryzowana, ryż błyskawiczny, makarony, żywność dla niemowląt, chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, również zwierzęcego.
Metabolizm
Mono- i diglicerydy powstają w organizmie, ponieważ są produktami pośrednimi w procesie trawienia tłuszczów. 1,2-diglicerydy i 2-monoglicerydy są wchłaniane w jelitach, ponownie przekształcane do triglicerydów i w postaci chylomikronów transportowane razem z krwią do wątroby, narządów, tkanki tłuszczowej. W mieszaninie mono- i diglicerydów stosowanych jako dodatki do żywności mogą występować różne kombinacje tych związków, które niekoniecznie będą wchłaniane i metabolizowane na tej samej drodze, co związki naturalnie występujące w żywności.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Tłuszcze występują w pożywieniu głównie w postaci triglicerydów. Wiele z nich zawiera również mono- i diglicerydy w ilości ok. 1%. Mogą one powstawać także w trakcie obróbki żywności. Zatem, niezależnie od stosowania tych związków jako dodatków do żywności, będą one występowały w spożywanych przez nas pokarmach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je44.htm
http://www.food-info.net/pl/e/e471.htm
http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monooleinian sorbitolu E494
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Pektyny E440
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Trifosforany E451
Tristearynian sorbitolu E492