« Powrót do wyników wyszukiwania

Sacharoglicerydy (E474)

Inne nazwy: Cukroglicerydy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, czekolady, margaryny, emulsje tłuszczowe, majonezy, zabielacze, sosy, zupy, buliony, napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina i piwa), napoje mleczne, guma do żucia, śmietanka sterylizowana, substytuty śmietanki, przetwory mięsne, żywność dla niemowląt.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję sacharozy i syntetycznych tłuszczów w obecności lub bez udziału rozpuszczalnika.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze i węglowodany.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E473 i E474
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v040je04.htm
http://www.fao.org/docrep/w6355e/w6355e10.htm
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Alginian glikolu propylenowego E405
Hydroksypropyloskrobia E1440
Karagen E407
Monolaurynian sorbitolu E493
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Pektyny E440
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Stearyoilomleczan sodu E481
Stearyoilomleczan wapnia E482
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b