« Powrót do wyników wyszukiwania

Aspartam (E951)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Słodzik Słodząca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
ADI 0-40 mg/kg masy ciała. Zawiera fenyloalaninę, jest więc niedozwolona dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Podrażnia przewód pokarmowy. Może byś stosowany tylko do produktów, które nie są podczas procesu wytwarzania podgrzewane do temperatury wyższej niż 100 stopni Celsjusza. W wysokich temperaturach bowiem powstają niekorzystne dla zdrowia substancje, a sam aspartam traci swój słodki smak.
Zastosowanie
Żywność: polepsza intensywność smaku przetworów owocowych, składnik słodzików, produkty dla diabetyków.
Podobne z tej grupy
Acesulfam-K E950
Ksylitol E967
Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa E952
Laktitol E966
Maltitol E965
Mannitol E421
Neohesperydyna DC E959
Sorbitol E420
Sóll aspartaamu-acesulfamu E962
Sukraloza E955