« Powrót do wyników wyszukiwania

Sorbitol (E420)

Inne nazwy: Syrop sorbitolowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Słodzik Stabilizująca, Utrzymująca wilgotność, Nośnik, Wypełniająca, Słodząca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Powinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące, dzieci oraz osoby cierpiące na fenyloketonurię. Zbyt duże spożycie może wywołać bolesne skurcze jelit, wzdęcia i biegunkę. Może nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, czekolady, lizaki, gumy do żucia, suszone owoce, desery o obniżonej zawartości cukru, produkty do smarowania pieczywa, sosy, musztardy, likiery, mrożone ryby, skorupiaki i mięczaki.

Kosmetyki: spraye do włosów, szampony, płyny do higieny jamy ustnej oraz pasty do zębów, balsamy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję glukozy, uzyskiwanej głównie z syropu kukurydzianego.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: środki przeczyszczające.
Metabolizm
Wchłaniany znacznie wolniej niż glukoza czy fruktoza. U osób zdrowych nie zauważono, by powodował podniesienie poziomu glukozy we krwi, u osób z cukrzycą poziom ten wzrastał nieznacznie. Metabolizowany w sposób podobny do fruktozy. Pozostala niewchłonięta część ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, co jest przyczyną powstawania gazów i może być powodem wzdęć.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, suszonych śliwkach. Prawdopodobie to zawartość sorbitolu w suszonych owocach odpowiada za właściwości przeczyszczające suszonych śliwek. Dostarcza tylko 2,6 kcal energii, znacznie mniej w porównaniu ze zwykłym cukrem - 4 kcal (w przeliczeniu na 1 gram), dlatego stosowany jest w żywności dietetycznej (o obniżonej zawartości energii).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je91.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sorbitol
http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbitol
Podobne z tej grupy
Aspartam E951
Izomalt E953
Ksylitol E967
Laktitol E966
Maltitol E965
Mannitol E421
Neohesperydyna DC E959
Sacharyna E954
Sukraloza E955
Taumatyna E957