« Powrót do wyników wyszukiwania

Ksylitol (E967)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Słodzik Stabilizująca, Utrzymująca wilgotność, Słodząca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wykorzystywany w produktach spożywczych w małych dawkach, uznawany za nieszkodliwy. ADI 0-15 mg/kg masy ciała. Nie zaleca się podawania dzieciom. W dużych ilościach może wywoływać biegunki, wzdęcia.
Zastosowanie
Żywność: produkty dietetyczne i dla diabetyków np. słodycze, ciastka, puddingi, desery, napoje niskokaloryczne, lody, czekolada, dżemy, guma do żucia, miętusy.
Podobne z tej grupy
Acesulfam-K E950
Aspartam E951
Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa E952
Laktitol E966
Maltitol E965
Mannitol E421
Sacharyna E954
Sóll aspartaamu-acesulfamu E962
Sukraloza E955
Taumatyna E957