« Powrót do wyników wyszukiwania

Maltitol (E965)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Słodzik Stabilizująca, Słodząca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wykorzystywany w produktach spożywczych w małych dawkach, uznawany za nieszkodliwy. W dużych ilościach może wywoływać wzdęcia oraz biegunki. Może być stosowany przez osoby chore na celiakię czy nietolerancję laktozy.
Zastosowanie
Żywność: produkty dietetyczne i dla diabetyków np. słodycze, ciastka, puddingi, desery, napoje niskokaloryczne, lody, przemysł piwowarski.
Podobne z tej grupy
Aspartam E951
Izomalt E953
Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa E952
Laktitol E966
Mannitol E421
Neohesperydyna DC E959
Sacharyna E954
Sorbitol E420
Sóll aspartaamu-acesulfamu E962
Sukraloza E955