« Powrót do wyników wyszukiwania
Maltitol (E965)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Słodzik | Stabilizująca, Słodząca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Wykorzystywany w produktach spożywczych w małych dawkach, uznawany za nieszkodliwy. W dużych ilościach może wywoływać wzdęcia oraz biegunki. Może być stosowany przez osoby chore na celiakię czy nietolerancję laktozy. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: produkty dietetyczne i dla diabetyków np. słodycze, ciastka, puddingi, desery, napoje niskokaloryczne, lody, przemysł piwowarski. |
Podobne z tej grupy |
---|
Acesulfam-K E950 Izomalt E953 Ksylitol E967 Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa E952 Laktitol E966 Mannitol E421 Sacharyna E954 Sorbitol E420 Sukraloza E955 Taumatyna E957 |