« Powrót do wyników wyszukiwania
Mannitol (E421)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Słodzik | Utrzymująca wilgotność, Nośnik, Wypełniająca, Słodząca | Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Szczególnie powinny go unikać osoby z cukrzycą oraz dzieci, kobiety ciężarne i karmiące. Może podrażniać żołądek, być przyczyną anafilaksji i pogarszać pracę nerek. Spożyty w nadmiarze powoduje także mdłości, wymioty i biegunki. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: produkty niskokaloryczne, wyroby cukiernicze, czekolady, lizaki, gumy do żucia, suszone owoce, desery o obniżonej zawartości cukru, produkty do smarowania pieczywa, sosy, musztardy, likiery, mrożone ryby, skorupiaki i mięczaki. Kosmetyki: do układania włosów, kremy do rąk. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez uwodornienie fruktozy uzyskiwanej ze skrobi lub sacharozy (cukru stołowego). Może być także wytwarzany na drodze fermantacji bakteryjnej fruktozy. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Medycyna: środek moczopędny dożylnie stosowany w przypadku oligurii (skąpomoczu), zatrucia lub w celu zmierzenia wydolności nerek. Mikrobiologia: podłoża do hodowli bakterii. |
Metabolizm |
---|
Bardzo powoli i w niewielkim stopniu ulega wchłonięciu w jelitach, wykazuje właściwości przeczyszczające. Mannitol jest przekształcany do fruktozy, a następnie metabolizowany w szlaku glikolitycznym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nie ustalono |
Ciekawostki |
---|
D-mannitol jest bardzo rozpowszechniony w przyrodzie: występuje w wielu gatunkach roślin, alg, grzybów i niektórych bakteriach. L-mannitol nie występuje naturalnie. W Japoni bardziej popularna jest metoda naturalnego pozyskiwania mannitolu poprzez ekstrakcję wodorostów oraz roślin, np. platanu. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je10.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Mannitol |
Podobne z tej grupy |
---|
Aspartam E951 Izomalt E953 Ksylitol E967 Laktitol E966 Maltitol E965 Neohesperydyna DC E959 Sorbitol E420 Sóll aspartaamu-acesulfamu E962 Sukraloza E955 Taumatyna E957 |