« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforany wapnia (E341)

Inne nazwy: Sole wapniowe kwasu fosforowego - fosforan monowapniowy, fosforan diwapniowy, fosforan triwapniowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Maskująca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Przy bezpośrednim kontakcie może spowodować podrażnienia skóry (bąble, zaczerwienienie) oraz oczu.
Zastosowanie
Żywność: mleko w proszku, napoje bezalkoholowe, proszek do pieczenia, pieczywo i produkty mączne, przyprawy, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.

Kosmetyki: pasty do zębów.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z występującego w przyrodzie minerału - fosforytu (po jego oczyszczeniu, m.in. z piasku, wapienia).
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawozy sztuczne. Przemysł chemiczny: substrat do otrzymywania fosforu. Farmacja: suplementy diety.
Metabolizm
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Chlorek wapnia E509
Fosforany magnezu E343
Jabłczan potasu E351
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas L(+)-winowy E334
Siarczany potasu E515
Węglany potasu E501
Winian sodowo-potasowy E337
Winian wapnia E354
Wodorotlenek sodu E524