« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Konserwująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może wywołać mdłości, wymioty, zawroty i bóle głowy oraz nadciśnienie. Niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty mięsne peklowane, wędzone i marynowane, sery twarde, półtwarde i półmiękkie, analogi serów bazujące na produktach mlecznych, marynowane śledzie i szproty. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję węglanu sodu z kwasem azotowym. |
Poza żywnością stosowany również |
Rolnictwo: nawóz azotowy. Przemysł chamiczny: produkcja azotanu potasu, produkcja materiałów wybuchowych (nitrogliceryny). Farby, emalie. |
Metabolizm |
Azotany są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym i w większości wydalane w postaci niezmienionej z moczem. Jednak w określonych warunkach, z udziałem mikroflory jelit, może dojść do redukcji azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Występuje w przyrodzie jako minerał nitronatryt (nitratyn, saletra chilijska, saletra sodowa). |