Cayenne - zawiera kapsaicynę, która pobudza proces termogenezy, dzięki któremu organizm czerpie energię z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup.
Chilli – w szybkim tempie pobudza organizm do spalania tłuszczów oraz wydzielania ciepła, dzięki czemu nasz metabolizm gwałtownie przyśpiesza. Można ją łączyć np. z czekoladą, najlepiej gorzką, która - według duńskich naukowców - zmniejsza apetyt na tłuste i słodkie jedzenie, powoduje długotrwałe uczucie sytości oraz wspomaga pracę układu krążenia.
Pieprz – wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i przyspiesza trawienie pokarmów, zawiera szczególnie dużo chromu, który obniża apetyt na słodycze. Pieprz pomaga wątrobie w prawidłowym działaniu, a co najważniejsze wspomaga trawienie tłuszczów. Zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych.
Imbir – ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka, ma korzystny wpływ na pracę jelit. Podobnie jak papryka, zwiera kapsaicynę, wskutek czego organizm szybciej zużywa kalorie. Należy jednak uważać z dawkowaniem imbiru, ponieważ zbyt wysokie stężenie kapsaicyny w organizmie może spowodować senność, nudności i zawroty głowy. Nadaje smak wytrawnym potrawom, napojom i deserom.
Cynamon – wspomaga pracę żołądka i ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom, reguluje trawienie, obniża poziom cukru we krwi. Daje on poczucie słodkości, zapobiegając zaś wahaniom poziomu insuliny we krwi, ogranicza napady głodu. Wzbogaca smak deserów, zup owocowych czy pieczonych jabłek, ale sprawdza się także w farszach do drobiu czy pieczonych mięsach.
Curry - poprawia trawienie, w szczególności wspomaga trawienie tłuszczów. Działa pobudzająco, zwiększa wydzielanie żółci, zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów.
Kurkuma - lepiej trawi pokarm, zapobiega powstawaniu nowej tkanki tłuszczowej. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe. Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.
Rozmaryn - ułatwia trawienie, szczególnie tłustych pokarmów. Rozmaryn dodaje się do mięs i ryb, sosów, zup, pizzy, pieczonych/smażonych ziemniaków i warzyw.
Bazylia – przyspiesza trawienie białek i tłuszczu, ma właściwości rozkurczające, w związku z tym reguluje tempo trawienia. Zapobiega wzdęciom i zaparciom. Znosi nadmierną fermentację oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Świeże liście można dodawać do zup, sosów, sałatek.
Tymianek - prawdziwy przyspieszacz procesów trawiennych. Tymianek nie tylko pobudzi żołądek do pracy, ale także zapobiegnie jego ewentualnym bólom. Poprawia krążenie dobrze wpływa na nerki i serce. Najlepiej sprawdzi się w zupach, sosach, potrawach warzywnych z marchwi, pomidorów czy roślin strączkowych, ale ciekawie komponuje się także z rybami. Dodaje się go także do kiszenia ogórków. Jednak na tymianek powinny uważać kobiety w ciąży i stosować go z umiarem.
Szałwia - pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie tłustych potraw i reguluje perystaltykę jelit. Podkreśla smak mięs, zup, sosów i serów, nadaje się do potraw z roślin strączkowych, pomidorów i jaj. Przyprawia się nią także likiery.
Majeranek - pobudza trawienie oraz wydzielanie soków trawiennych i żółci, przyspiesza przemianę materii, zapobiega wzdęciom. Świetnie sprawdza się przy bólach brzucha i zaparciach. Jeśli lubimy różne pieczenie, kiełbasy, bigosy, flaki, sosy, dania z ziemniaków, grzybów i roślin strączkowych, nie zapominajmy o dodawaniu do nich majeranku. Zioło to polecane jest do wszystkich ciężkostrawnych i tłustych potraw.
Oregano - oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych przez organizm. Dodaje się je do wędlin, sałatek, sosów do ryb. Przyprawia się nim ryby, pieczone mięso, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. Oregano świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza.
Lubczyk - łagodzi niestrawność i zgagę, likwiduje wzdęcia, poprawia przemianę materii, zwiększa wydzielanie żółci. Warto lubczyk dodawać do pieczonych mięs i warzyw, zup, sałatek, potraw z drobiu i ryżu.
Koperek - neutralizuje skutki spożywania ciężkostrawnych potraw, ułatwia wypróżnianie, łagodzi zaburzenia pracy jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. W kuchni stosować go można do zup, sosów, ziemniaków, sałatek, surówek, jaj czy ryb.
Mięta – reguluje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka. Można nią przyprawiać zupy jarzynowe, potrawy z ryb, z sera oraz dodawać do kapusty, grochu, porów i wszelkich zapiekanek. Niezastąpiona także w deserach i ciastach, napojach, ponczach i owocowych sałatkach.