Pisałam ostatnio o najlepszym serniku na świecie więc dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem ;) Sernik prezentuje się tak
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka masła orzechowego/migdałowego/tahiny (zestali spód w niskiej temperaturze)
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
- 600g serka twarogowego niskotłuszczowego (np. Twaróg Delikatny % tłuszczu President, 2 opakowania p0 300g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka miodu
- przyprawa: cukier z prawdziwą wanilią
- truskawki do wyłożenia na wierzch masy serowej (około 500g - w zależności od wielkości owoców)
Galaretka:
- 300 ml soku z czarnej porzeczki(najlepiej bez cukru, ale jeśli jest zbyt kwaśny, można osłodzić do smaku) - w sezonie porzeczkowym można przyrządzić galaretkę z owoców
- 10g żelatyny
Przygotowanie:
Płatki owsiane mieszamy z miodem, posiekanymi bakaliami i masłem orzechowym. Ugniatamy na dnie tortownicy.
Twaróg mieszamy ręcznie z miodemi przyprawą (nie potrzeba miksera). Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i wylewamy na spód z płatków owsianych. Na serku układamy truskawki na około, tak, by wyłożyć nimi cały wierzch sera.
Zagotowujemy sok porzeczkowy,w którym rozpuszczamy żelatynę. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na truskawki. Wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.
Przepis pochodzi ze strony http://www.dietetycyonline.pl/