Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
sama magia ;)


Pisałam ostatnio o najlepszym serniku na świecie więc dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem ;) Sernik prezentuje się tak 

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego/migdałowego/tahiny (zestali spód w niskiej temperaturze)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 600g serka twarogowego niskotłuszczowego (np. Twaróg Delikatny % tłuszczu President, 2 opakowania p0 300g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawa: cukier z prawdziwą wanilią
  • truskawki do wyłożenia na wierzch masy serowej (około 500g - w zależności od wielkości owoców)

Galaretka:

  • 300 ml soku z czarnej porzeczki(najlepiej bez cukru, ale jeśli jest zbyt kwaśny, można osłodzić do smaku) - w sezonie porzeczkowym można  przyrządzić galaretkę z owoców
  • 10g żelatyny

Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z miodem, posiekanymi bakaliami i masłem orzechowym. Ugniatamy na dnie tortownicy.

Twaróg mieszamy ręcznie z miodemi przyprawą (nie potrzeba miksera). Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i wylewamy na spód z płatków owsianych. Na serku układamy truskawki na około, tak, by wyłożyć nimi cały wierzch sera.

Zagotowujemy sok porzeczkowy,w którym rozpuszczamy żelatynę. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na truskawki. Wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.

Przepis pochodzi ze strony http://www.dietetycyonline.pl/


  • madzialkas

    madzialkas

    23 kwietnia 2014, 12:43

    Sernik genialny, uwielbiam truskawki. Może zrobię w sezonie. :)

    • miniusiowa

      miniusiowa

      23 kwietnia 2014, 13:23

      ja teraz kupiłam mieszanke mrożonych owoców leśnych, baaaaardzo się sprawdziła

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.